Escola Valenciana té nova imatge del projecte «Voluntariat pel Valencià». La confecció d'esta campanya de l'entitat cívica s'ha realitzat amb fotografies reals de voluntaris. «Buscàvem identitat, volem que qualsevol ciutadà s'identifique amb les persones que hi apareixen, perquè tots els valencianoparlants podem ajudar a altres a parlar valencià», segons el responsable del Voluntariat pel Valencià, Vicent Font.

La campanya «Eres important. Fes-te voluntari lingüístic» emfatitza el paper dels voluntaris per ajudar els aprenents de valencià a millorar l'expressió oral i la fluïdesa en situacions quotidianes. «Amb un gest tan senzill com és conversar en valencià, i passar una estona agradable amb algú que vol aprendre, compartim el nostre coneixement de la llengua i, a més, gaudim d'una experiència humana molt enriquidora», segons Font.

La coordinadora tècnica del Voluntariat pel Valencià, Dariana Groza, va exposar que «Escola Valenciana ha volgut incloure imatges de voluntaris que ja han participat en altres campanyes per evidenciar la fidelitat de molts voluntaris que, any rere any, continuen incrementant el nombre de parlants de valencià de forma altruista».

A més, Dariana Groza va remarcar la intenció d'Escola Valenciana d'esperonar la participació de voluntaris i aprenents: «volem créixer, volem ajudar a més gent a parlar la nostra llengua», per esta raó, «hem centrat la campanya en els voluntaris, gràcies als quals donem continuïtat al Voluntariat pel Valencià».

La presidenta de la Coordinadora de Pares i Mares d'Alumnes i Professors d'Ensenyament en Valencià, Laura Font, va incidir en la importància del Voluntariat pel Valencià «per promoure l'ús social del valencià i crear un espai de solidaritat», alhora que va al·ludir a «la necessitat de rebre suport per part de l'Ajuntament de València per a desenvolupar de forma habitual activitats com el cinema en valencià, el concurs de literatura Sambori „en el qual participen més de 6.000 xiquets i xiquetes de València„, els concerts de La Gira d'Escola Valenciana, entre altres actes amb els quals la Coordinadora, que treballa per la normalitat de la llengua al cap i casal, afavoreix la creació d'un context valencianoparlant».

El regidor de l'Ajuntament de València, Sergi Campillo, va valorar de forma «molt positiva la iniciativa d'Escola Valenciana» i va mostrar el seu suport perquè «el programa del Voluntariat pel Valencià s'estenga per tota la ciutat.» En este sentit, Campillo va manifestar la intenció de l'Ajuntament de València de fomentar l'ús del valencià i va recordar que fa unes setmanes van presentar el voluntariat lingüístic «amb més de 200 voluntaris i aprenents».

Voluntaris

La presentat de la campanya ahir en la Biblioteca Pública de València va comptar amb la intervenció de tres voluntaris: Salvador Pardo Herrero, el voluntari amb més aprenents del programa, concretament, 243 des de 2010; Rosa Busó, voluntària des de 2006, és una de les imatges de la campanya, i Jaume Martínez, un voluntari molt dedicat a les seues parelles, del qual s'hauria de ressaltar la seua aprenenta Imogen, una anglesa que gràcies a ell ha aprés a parlar valencià, cosa que l'ha ajudat a aprovar el mitjà.

Tots tres van compartir l'experiència gratificant que suposa fer-se voluntari lingüístic. «No calen coneixements acadèmics de valencià, l'únic que cal és tindre voluntat i una hora a la setmana per a compartir-la amb algú que té moltes ganes de guanyar soltesa i seguretat, quan parla valencià», segons ells.

Durant els mesos d'octubre a desembre els suports publicitaris del Voluntariat pel Valencià estaran ubicats als carrers més concorreguts de les tres principals ciutats valencianes.

El Voluntariat pel Valencià d'Escola Valenciana es va crear l'any 2005 i, en estos 11 anys de bagatge, ha aconseguit posar en contacte 22.300 voluntaris i voluntàries de 72 localitats. L'entitat cívica espera incrementar la participació gràcies al compromís dels voluntaris i, també, «gràcies a les administracions que proposen als funcionaris el seguiment d'este programa.