El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, va manifestar ahir en la seu de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua la necessitat de fomentar espais de treball preferents amb l´AVL en la línia de millorar l´ús social de la llengua, i alhora emprendre accions immediates per a impulsar el valencià com a instrument de cohesió social.

Trenzano va repassar els principals aspectes de l´enquesta (2015), en la qual el 85 per cent de la població considera que el valencià s´hauria d´usar igual o més que en l´actualitat, una valoració que contrasta amb les dades preocupants sobre la competència lingüística, ja que el 49 per cent no és capaç encara de parlar bé en valencià, i la situació s´agreuja quan es fa referència a les activitats de llegir i escriure.

El director general de Política Lingüística va assenyalar que un 47 per cent de la població valenciana no llig en valencià, i un 65 per cent no és capaç encara d´escriure en la nostra llengua. Tot i això, la situació millora si es comparen les últimes dades amb les de l´enquesta del 2010.

Rubén Trenzano va destacar la necessitat d´aplicar polítiques que donen un nou impuls al valencià, acciones immediates, com ara el Decret de Plurilingüisme, el Decret d´Usos Institucionals i Administratius, l´Oficina de Drets Lingüístics, ajudes institucionals, un pla d´acompanyament lingüístic d´empleats públics i un òrgan de coordinació supramunicipal.

El responsable de Política Lingüística del Consell va agraïr a l´AVL el paper destacat que ha jugat i juga en favor del valencià, amb totes les obres normatives que han sigut publicades en els últims temps i que són d´una gran importància per a aconseguir «la igualtat lingüística i la cohesió social».