La campanya internacional «The Big Draw» considera el dibuix una habilitat fonamental en el desenrotllament dels xiquets i adolescents, així com una forma d'expressió i comunicació en els adults.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha invitat als centres educatius valencians a sumar-se a esta experiència educativa, que des de l´any 2000, unint dibuix, música i dansa en una campanya pròpia que porta per títol «#DibuixarAlSon».

L´activitat que ja venia celebrant-se en alguns centres valencians es realitza per primera vegada a Alacant, Castelló i València de forma coordinada gràcies a la col·laboració de la conselleria d´Educació i Cultura, i el Cefire de Torrent.

Demà i dijous més de 30 centres escolars participaran en la iniciativa dibuixant al son de la música i la dansa. L´activitat es compartirà en xarxes socials amb l´hashtag «#DibuixarAlSon» creant un grup de treball entre tots els participants.

A més, alguns d´estos centres podran desenrotllar l´activitat des dels museus que col·laboren. En esta ocasió participarà el Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA), el Museu de Belles Arts de Castelló i el Centre del Carme de València.

A Alacant el MACA, en col·laboració amb el Consorci de Museus, ha preparat un programa d´activitats entorn de «Dibuixar un arbre» un dels llibres més coneguts de l´artista italià Bruno Munari. En ell s´explica de forma senzilla, poètica i amb humor, com són els arbres i com dibuixar-los. Al llarg de tota la setmana es duran a terme tallers, visites guiades i exposicions que han involucrat a tota la ciutat a través dels artistes i gestors culturals de Distrito Arte, October Press, Fàbrica de Paraules, Explicarte y Extrarradio.

A Castelló, les il·lustradores castellonenques, Joaquina Moragrega i Ana Sansano, participen en una proposta junt amb els alumnes que consistix en una intervenció artística sobre les vitrines del museu.

A València, en el Centre del Carme, la Sala Dormitori acollirà a més de 300 alumnes junt amb la il·lustradora valenciana, Ada Díez, en una performance on la música, la dansa i el cant inspiraran una intervenció sobre els murs de la sala, amb la col·laboració del IES Lluís Vives.

Art i educació

La iniciativa permet introduir la pràctica artística com a metodologia de treball en l´àmbit educatiu des de diferents assignatures com audiovisuals o música, a més de plàstica.

Després d´una sessió formativa per a professorat realitzada el passat 3 d´octubre en el Centre del Carme, l´alumnat ha treballat dibuixant la figura humana en assignatures com dibuix artístic, primer estàtica i després en moviment, desenrotllant tècniques de randa i proporció. En assignatures com cultura audiovisual han treballat la imatge lligada a la música, tractant de desenrotllar el concepte de sinestèsia, i buscant visualitzar formes, colors i ritmes associats als sons amb imatges abstractes.

En l´assignatura de plàstica en l´ESO també s´han estudiat els conceptes bàsics d'expressió bidimensional, punt, línia, pla, textura, composició, lligant els sons musicals a les formes plàstiques i al cromatisme.