Amb la tardor, arriba el temps de la titella a la Vall d´Albaida. La XXXII edició de la MIT (Mostra Internacional de Titelles) presenta des de demà i fins diumenge, una programació d´arts escèniques amb els titelles com a referent.

Agullent, Aielo de Malferit, Albaida, Alfarrasí, Atzeneta d´Albaida, Castelló de Rugat, Benigànim, Bocairent, Fontanars dels Alforins, Montitxelvo, Montaverner, L´Olleria, Ontinyent, Otos, El Palomar, La Pobla del Duc, Quatretonda, El Ràfol de Salem i Salem formen part de la mostra més antiga de la Comunitat Valenciana.

Quinze companyies valencianes, nacionals i internacionals porten espectacles de primer ordre. Poblacions que sumen a la programació de la MIT els seus atractius propis, com la Ruta de Rellotges de Sol d´Otos, el Museu de Titelles i la Casa Museu de Segrelles d´Albaida o les Coves de Bocairent, amés d´una rica tradició gastronòmica. Una proposta amb 27 funcions i diverses activitats paral·leles.

Tradició i renovació

Al llarg de més de tres dècades, la MIT ha anat canviant i esta nova edició es caracteritza, més que mai, per fer conviure conceptes més purs de la representació amb titelles al costat de peces amb un esperit profundament renovador i obert a la retroalimentació amb diferents arts escèniques.

Demà i divendres, la MIT programa funcions concertades per als escolars de la comarca. Els menuts podran gaudir, entre d´altres, d´espectacles com Do not disturb, Premi al Millor Espectacle de Circ i Carrer als Premios Teatro Andaluz 2015, on s´uneixen la dansa i el circ. O El gripau blau, al què conviuen números d´equilibrisme i malabarisme junt amb la interpretació, la música en viu i l´ús de titelles. Altres propostes destacades són ¿Por qué lloras, Marie?, Premi al Millor Espectacle a FETEN 2008, una peça de la formació basca Marie de Jongh que combina el teatre gestual amb la manipulació de titelles de mà. O Nidos, de Teloncillo (Premi Nacional d´Arts Escèniques de la Infantessa i Joventut 2013), amb clàssiques titelles de mà i un fum d´efectes sonors, Premi al Millor Espectacle per a la Primera Infantessa a FETEN 2014.

En esta primera fase de la programació, l´històric Edu Borja aporta la representació valenciana amb Contes, un mutatge d´esperit tradicional, amb titelles de fusta i fil.

Com a activitats paral·leles, els dos primers dies de la MIT 2016 s´oferiran tallers de construcció i manipulació de titelles per a xiquets però també, en col·laboració amb la Universitat de València, per transmetre les seues possibilitats com a eina educativa als alumnes de magisteri del Campus d´Ontinyent.

Rutes de cap de setmana

Dissabte i diumenge, la programació s´obri al públic general amb itineraris per a gaudir en família de la programació, depenent de l´edat dels que visiten la MIT.

Els menors de 7 anys, el dissabte a Castelló de Rugat (17h) poden vore En Jan Totlifan, de la reputada companyia catalana L´Estaquirot, protagonitzada per una titella a qui des de xicotet li ho fan tot a casa, convertint-se en adult sense saber ni com nugar-se les sabates. Amb la marxa del seu assistent, viurà una instructiva aventura. A Fontanars dels Alforins (19h) es podrà vore una altra opció, Sireneta, de la formació madrilenya La Canica, premi ex aequo al Millor Espectacle de Titelles a FETEN 2016. Es tracta d´una actualitzada versió del conte de H. C. Andersen, ambientada en un suggeridor fons marí, on la protagonista no haurà de renunciar a la seua natura per a poder amar.

El diumenge, els més menuts tenen una altra oportunitat de vore En Jan Totlifan, esta volta a L´Olleria (18h). I a Ontinyent (18:30h), dins de la cloenda de La MIT 2016, es programa un dels seus plats forts d´enguany, La casa flotante, de la multi premiada companyia andalusa La Maquiné, una imaginativa adaptació contemporània del mite de l´Arca de Noé, amb música de Xavier Montsalvatge i Claude Debussy.

Per als qui visiten la MIT amb xiquets entre els 7 i els 12 anys, el dissabte poden gaudir d´una divertida proposta a l´aire lliure. El Jardí dels Marquesos d´Alabaida (17h) acull a la formació catalana JAM Clown & Street Theatre amb Glof, teatre de carrer que barreja l´humor gestual amb la animació d´objectes en una boja carrera a la recerca del forat nº18.

El diumenge, els xiquets més fadrins tindran una altra oportunitat per a gaudir de l´espectacle Sopa de estrelles, esta volta a La Pobla del Duc (12h). I Montaverner (18h) acollirà a la formació valenciana La Teta Calva amb el seu primer espectacle familiar, creat després de la nominació al Millor Espectacle Revelació als Premis Max 2015 per Penev. A L´or de Jeremies, entre cançons i balls de saloon, conten les aventures d´un parell de fugitius amb titelles de fusta, banjos i harmòniques.