Una de les noves seccions de La Cabina-Festival Internacional de Migmetratge de València, «Visuals», s´obre hui amb el grup Luna y Panorama de los Insectos. A més, els directors dels films de Secció Oficial de Iceberg i Clitopraxis i el director de Éclair, el macedoni Marko Gjokovic, estaran en el certamen per a presentar la seua pel·lícula i participar en un col·loqui posterior.

Esta és la primera ocasió en la qual un film de Macedònia competeix en La Cabina. A causa de l'èxit que va tenir l'activitat Díptic Rock en l'edició de 2015 en la qual la música cobrava una especial rellevància, enguany s'ha sumat a la programació la secció Visuals. En ella, dos grups que incorporen visuals en les seues actuacions oferiran un concert, sumant així la potència de la imatge a la de la música en directe.

El grup de rock i electrònica Luna y Panorama de los Insectos inaugura la nova secció a les 22 hores en la Sala Matilde Salvador de La Nau, al que li seguirà el dissabte el grup Ratolines. Carlos Luna (veu, guitarres, percussió), Clara de Luna (veu, baix, percussió, harmònica), Abra Pares o Nones (bases electròniques, instruments digitals, guitarra) i Sergi Palau Vj Waky (visuals) proposen un viatge emocional en cadascuna de les seues actuacions, on la paraula i el tràngol estàtic mai deixen a ningú indiferent.

Quant a les projeccions, continuen les tres sessions dobles en la Filmoteca. La vesprada començarà amb Discos y fotos (Pia Andell, Finlàndia, 2015) i Iceberg (França, 2016), on el seu director Mathieu Z'graggen s'encarregarà de presentar la pel·lícula. Després serà el torn de El hermano (Christian Becker / Oliver Schwabe, Àustria, 2015) i Clitopraxis (França, 2016), on s'explica la història del descobriment i recerca del seu protagonista sobre l'existència de la seua clitopraxis, un òrgan sexual masculí l'existència del qual només ignorava ell. Emmanuel Laborie, el seu director, estarà en la projecció per a participar en un col·loqui amb el públic.

Per a acabar la jornada en la Sala Berlanga de la Filmoteca, a les 22 h es projectarà The Mouth (Thomas Aufort, França/EUA, 2015) i el primer migmetratge macedoni Éclair (2016), una pel·lícula que viatja a la Iugoslàvia de 1980 en la qual Marko, el fill de la cuinera en la vila del Mariscal Tito, té l'oportunitat de provar el menjar que ha vist cuinar durant tota la seua vida.

Conflicte d´Orient Pròxim

La Nau seguirà acollint les projeccions d´Inèdits i Amalgama. A les 18 h en l'Aula Magna es projectaran Koma (Naomi Kawase, Japó, 2009) i La experiencia (Abbas Kiarostami, Iran, 1973). I a les 20 h, serà el torn d'Amalgama amb A Man Returned (Mahdi Fleifel, Regne Unit/Palestina/Líban, 2016) on s'explica la història dels somnis de Rada, de 26 anys, que decideix tornar al camp de refugiats palestins d´Ain el-Helweh, amb una addicció a l'heroïna, i decidit a casar-se amb l'amor de la seua infància.

Continuarà Freedom to Kill the Others Children (David Varela, Espanya, 2016) en la que el soldat de les forces armades d'Israel, Gilad Shalit, capturat en 2006 per milicians d'Hamás i mantingut presoner durant cinc anys fins al seu alliberament a canvi d'1.027 presoners palestins, reviu la seua visió de la història a través dels mitjans.

I per a finalitzar, Women in Sink (Iris Zaki, Regne Unit/Israel, 2015) amb un inesperat retrat coral de dones jueves i àrabs que comparteixen diferències i visions sobre la política, la història i l'amor, en una xicoteta perruqueria regentada per una cristiana-àrab en Haifa, Israel, que instal·la una càmera sobre la pila de llavat.