La Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) celebrarà diumenge el Dia del Llibre Valencià amb una jornada de portes obertes en el Reial Monestir de la Santíssima Trinitat de València, dins de les accions que realitza a través del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat.

Este programa pretén articular «totes les accions i projectes que augmenten els hàbits lectors dels valencians», així com «facilitar a la ciutadania l´accés a la lectura» i «enfortir l´ecosistema del llibre i de l´ús del valencià».

L´objectiu d´esta jornada és «reivindicar» la literatura escrita en valencià, donant a conèixer els seus escriptors i familiaritzant als lectors amb els llibres en valencià.

El Dia del Llibre Valencià se celebra cada 20 de novembre per a commemorar la primera edició de Tirant lo Blanc, publicada a la ciutat de València el 20 de novembre de 1490 i escrita per Joanot Martorell entre 1460 i 1464.

La celebració d´enguany pretén ressaltar la figura de Sor Isabel de Villena (1430-1490), a qui l´Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha dedicat l´any 2016. Per esta raó, amb la trobada de diumenge en el Reial Monestir de la Santíssima Trinitat s´invita la ciutadania a visitar el monestir en el qual va ser abadessa i on va escriure la seua obra ´Vita Christi´, «un dels llibres més importants del Segle d´Or Valencià».

Sor Isabel de Villena va ser la primera escriptora en valencià. Filla bastarda d´Enrique de Villena, la seua infància va transcórrer en la cort de la reina Maria de Castilla, dona d´Alfons el Magnànim. En 1445 va professar en el Reial Monestir de la Santíssima Trinitat de les clarisses de València, del qual va ser nomenada abadessa en 1463, un càrrec que no va abandonar fins al seu traspàs en 1490.

L´autora va escriure en este monestir Vita Christi, publicat després de la seua mort a València en 1497 per l´abadessa que la a succeir, Aldonça de Montsoriu. Els organitzadors de la jornada han assenyalat que «esta obra, fonamental de la literatura valenciana, mostra la vida de Jesucrist en relació amb les dones que el van acompanyar des d´una perspectiva feminista molt avançada per a la seua èpoc».

Lectura glossada

Les activitats programades per a commemorar el Dia del Llibre Valencià començaran a les 12.00 hores amb la inauguració de la jornada. A continuació, les autores Manola Roig i Rosa Roig glossaran la figura de Sor Isabel de Villena i llegiran alguns fragments de Vita Christi, acompanyades a la guitarra per Enric Casado. Esta lectura servirà d´introducció a les diferents visites guiades que es realitzaran pel monestir al llarg del diumenge «de manera excepcional i totalment gratuïtes».