02 de diciembre de 2016
02.12.2016
ÚLTIMA HORA
El Valencia CF hace efectiva la opción de compra y ficha a Geoffrey Kondogbia hasta 2022

Dotze cançons de bressol envien a dormir als més menuts de casa

La diputació presenta «bressolant», un llibre-disc del repertori tradicional pels xiquets

02.12.2016 | 04:15

«La meua xiqueta és l´ama del corral i del carrer, de la figuera i la parra de la flor del taronger». Tal vegada esta melodia transporte a molts a temps passats, on un dels principals vehicles de la cultura era l´oralitat, i on els ritus culturals o religiosos eren ben presents a la quotidianitat de la societat valenciana. L´acte d´anar a dormir encara es un ritu, sobretot per als més menuts, i a ell se n´ha encomanat la Diputació de València, que amb el llibre-disc Bressolant (Andana Editorial), volen revitalitzar la cançó de bressol valenciana.

«És l´única cançó del repertori tradicional que sols té una persona a l´audiència, i eixe és el xiquet. Es dóna en un ambient íntim, molt especial, on no entren altres cançons», afirmà ahir Josep Vicent Frechina, el director musical i artístic d´este projecte que ha comptat amb dotze artistes valencians multidisciplinars que provenen de géneres tan diversos com el pop, el jazz o la música tradicional.

En concret, Mara Aranda, que ha versionat La meua xiqueta és l'ama; Tatiana Prades, Tanca els ullets i dorm; Mireia Vives, Mareta; Eva Dénia, Que vinga la soneta; Miquel Gil i Pep Gimeno «Botifarra» interpreten En tan alta que estaves; Teresa Segarra, Nana, naneta; María Amparo Hurtado, El xiquet de les mongetes; Cristina Blasco canta El meu xic te gana; el Carraixet versiona Non-non, xiquet; Dani Miquel interpreta Adorm-te nineta, i Clara Andrés Canta la mare.

La selecció de cançons s´ha dut a terme arran d´una investigació que ha seguit la pista al génere per totes les comarques de la Comunitat Valenciana. Les escollides provenen de Picassent, Agres, Llíria, Betxí, Sella, Alcúdia, Petrés o Vinaròs. El disc, que ha comptat també amb les il·lustracions d´Irene Bofill, es una intent per posar en valor el «patrimoni immaterial valencià i també omplir els buits dels àmbits socials i cívics menys atesos on l'ús del valencià es troba en risc», afirmà ahir el diputat de Cultura, Xavier Rius, durant la presentació del projecte, que va precedir al xicotet concert que oferiren les cantants Mireia Vives, Tatiana Prades o Eva Dénia al MuVIM. «El patrimoni immaterial, no és com un monument romànic, ja que sols es ´restaura´ si s´utilitza», apuntà Frechina.

«Obviament, al disc hi ha més veus femenines „huit en total„ que masculines, ja que la mare solia ser el centre d´este ritu», assenyalà el diputat. Segons el director musical del projecte, la cançó de bressol «oferix una visió cultural molt fidel de la cultura valenciana, ja que les seues lletres parlen de contexts culturals molt concrets». A més, «tenen un valor per se, a causa de la seua riquessa musical», explicà Frechina.
La Diputació de Valància ja ha començat a distribuir els discs entre els ajuntaments de diverses comarques, com l´Horta Nord, Camp de Morvedre o Camp de Túria. Els interessants en adquirir-lo sols tenen que acudir als seus consistoris. La responsable de la Unitat de Normalització Lingüística, Immaculada Cerdà, va avançar que Bressolant formarà part d'un conjunt de productes de «benvinguda a casa» que la corporació provincial oferirà als futurs pares. També hi haurà una extensió web del projecte amb materials didàctics extrets de la tesi doctoral de Vicent M. Garcés, dirigida per la doctora Gemma Lluch, de la Universitat de València.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine