El gènere de la no ficcio és molt més que cinematografia. La presència de públic és molt més que un número. Del passat 22 al 27 de novembre, més de mil persones van assistir a les activitats de presentació de «DocsValència. Espai de No Ficció», un festival que va tindre lloc a la sala Luis G. Berlanga de la Filmoteca de València en la seua edició número zero i que pretén ser una plataforma d´exhibició, formació i indústria que portarà endavant la seua primera edició en 2017.

Els seus organitzadors van fer ahir públiques les dades de participació. En cinc dies, més de mil espectadors i un seguiment per les xarxes socials que puja cap als tres mil. L´organització es congratula d´este èxit: «una gran afluència de públic per a un festival que ha volgut fer una declaració d´intencions acompanyat de huit projeccions i dues jornades destinades a la formació i a la indústria». El número zero de DocsValència ha presentat documentals procedents d´Espanya, Estats Units, Mèxic, Camboya, Canadá, India i els Països Baixos. I a la secció VLC es va presentar la coproducció valenciana Espías en la arena (Dacsa i Quindrop produccions), un llargmetratge documental, format thriller, que relata la inèdita història d'un grup d'espanyols al servei de l'Exèrcit nord-americà, protagonistes de missions d'espionatge que van tenir a Espanya com a objectiu durant la II Guerra Mundial. L´obra està escrita i dirigida per Pablo Azorín i Marta Ferro.

Pel que fa a les jornades destinades a la indústria, la primera d´elles va tindre com a temàtica central la internacionalització del guió documental amb la participació d´Antonia Montaner, José Ángel Alayón, Joana M. Ortueta, Octavio Guerra, Carles Candela i Pau Montagut. La segona taula redona va comptar amb la presència de Katarzyna Wilk (Polònia), Inti Cordera (Mèxic) i Jordi Ambrós (Barcelona), que van parlar de la indústria de la no ficció.

DocsValència, per tant, destaca que ha quedat demostrat el potencial del gènere de la no ficció i l´acceptació per part del públic, sobre tot, per l´expectativa creada en el sector de l´audiovisual valencià. En les seues bases de creació, este festival pretén dinamitzar la producció i coproducció documental en la Comunitat Valenciana, acompanyar la creació de nous continguts i promocionar la cinematografia valenciana a l´exterior. Amb el recolçament de l´Institut Valencià de Cultura, a través de la subdirecció de l´IVAC i Filmoteca, així com la Regidoria de Cultura, Film Office, ATRAU Associació de Treballadors de l´Audiovisual i la productora Brama. Un festival que ha nascut amb moltes intencions i amb més entusiasmes. Més enllà d´un esdeveniment cinematogràfic, DocsValència vol ser un agent social de canvi, un focus que irradie cultura, raó, nous horitzonts i perspectives múltiples.