Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ningú es il·legal

La setmana passada vam poder llegir un titular periodístic que deia «Trump assenyala que Merkel va cometre un error per ´acollir tots eixos il·legals´». La «llumenera» que ha sigut elegit president dels Estats Units es referia als refugiats acollits per Alemanya. Amb independència del terme en anglés pronunciat per tan preocupant personatge, i l´exacta o inexacta precisió de l´expressió traduïda, cal aclarir que una persona mai és il·legal.

Veiem i sentim em moltes ocasions en mitjans de comunicació referències a «immigrants il·legals», qualificatiu inapropiat del tot. Un immigrant pot estar en situació administrativa il·legal en el país on ha emigrat, i ser un indocumentat a efectes de residència o estada transitòria en eixe lloc, però ell com a persona no és un il·legal, perquè, com he apuntat més amunt, les persones no som mai il·legals.

Els actes i les situacions sí que poden ser-ho. És com si als corruptes i delinqüents en general els aplicàrem eixe qualificatiu per perpetrar actes contraris a la llei. O si quan conduïm a més velocitat de la permesa, per no haver-nos adonat o fer cas omís dels senyals indicadors, també fórem tatxats d´il·legals. En tot cas poden dir-nos irresponsables o infringidors de les normes. Però millor que eixa il·legalitat mai la cometem.

Allà pels principis dels anys setanta, del passat segle, un tinent de la Guàrdia, en un interrogatori, em va titlar d´il·legal acusant-me de pertànyer al Partit Comunista. Tenia raó en l´acusació, perquè sí que hi pertanyia, encara que, òbviament, jo ho negava, però no en el qualificatiu. Els que no eren legals eren els partits clandestins, per «gràcia» de Franco i la seua dictadura, però els i les que hi militàvem clandestinament érem tan legals, personalment, com tots els éssers vius del món.

I respecte als que es traslladen d´un país a un altre en busca d´una vida millor, documentats o sense papers, cal dir que són emigrants i immigrants al mateix temps. Emigrant és ´el que ix del seu país, territori o regió i s´instal·la en un altre o altra´. Immigrant és ´el que arriba a un país, territori o regió i s´hi instal·la´. És a dir, la mateixa persona és emigrant de la seua terra i immigrant en la que viu. I també és migrant, que és ´el que va d´un territori a un altre´. Terme que també s´aplica a les aus migratòries, «Les aus migrants de l´Albufera».

Relacionat amb una emigració personal històrica molt notable tenim el terme «hègira», que de vegades el veiem escrit defectuosament. Es tracta del ´nom donat a la fugida o emigració de Mahoma de la Meca a la futura Medina, l´any 622, data de començament del calendari musulmà´.

Però el profeta fundador de l´islam no degué fer la seua migració pels motius que la fan els pobres migrants de hui en dia, ni els d´altres èpoques. Pareguda a eixa paraula, diferenciada per un sol fonema, tenim «ègida», que és ´tot allò que servix de protecció o de defensa´. Tots estem sota l´ègida de la llei, almenys teòricament.

Compartir el artículo

stats