Almudena Francés sempre va tenir moltes preguntes i les va formular en veu alta. «De les respostes, en vaig obtenir explicacions i boniques mentides, i estos van ser els primers contes que em van contar». Saber per què les coses són com són. Això va ser allò que la va dirigir cap als contes, que «m'ofereixen respostes sorprenents a més de noves preguntes que m'ajuden a créixer». «Un dia vaig començar a contar i em va atrapar: posar paraules als fets, narrar allò inenarrable, oir el silenci i veure com el conte emergeix, repassar les mirades, veure fluir les emocions, generar preguntes i trobar algunes respostes». Almudena Francés viu a Ontinyent. Segons diu, «d'ofici contacontes, contant i embarbussant, arreu del món done voltes».

Pep Gimeno Botifarra és la veu d´un poble, que durant la dècada de 1980 va enregistrar cançons tradicionals de les comarques centrals valencianes, interpretades pels darrers cantadors i cantadores que ja no trobaven hereus per continuar una tradició que ara, i gràcies als seus esforços, sí que ha trobat reflex en la música més comercial. Un home carismàtic, de veu potentíssima que va començar a cantar l´any 1975, fill de llauradors, lligat a la terra i a la seua gent. Un referent de notes altes, com la seua alçada física i de la senzillesa.

Tots dos estaran divendres 17 a l´Olleria amb el cabet en la faena, docns són dels que van fent. Dos estils d´una mateixa tradició de narracions orals: rondalles, sussuïts, acudits, romanços, embarbussaments? Una combinació encara inèdita de dues maneres diferents de contar i que ha estat possible gràcies a Pep Albinyana, de l´Institut d´Estudis Vall d´Albaida.

L´estil Francés i el del Botifarra aniran intercalant-se en un espectacle que promet novetats. «Serà la primera vegada que Botifarra no cantarà, només contarà, encara que alguna cançoneta farà», explica Albinyana. Una ocasió per veure, més bé escoltar, dues maneres de narrar. Tot amb estratègies d´escenari per fer intervindre al públic. Un duel de categoria,com diuen els valencians, en el qual el de Xàtiva anirà de la mà d´esta dona. Almudena Francés li donarà peu al Botifarra. Un espectacle a palpes, és allò que té l'avantguarda. «Com que Botifarra és un pou de saviesa tradicional, ara li demanem "només" la de les contarelles, tot això que fa en els concerts. Ara són estes coses les protagonistes, i les cançons les secundàries».