El llenguatge audiovisual i la seua importància per a xiquets i adults, però sobre tot, per a que els més menuts puguen «observar, analitzar i aprendre a ser crítics». Així parlava ahir el Secretari d´Educació, Miquel Soler, en la presentació de la V Edició del MICE (Mostra Internacional de Cinema Educatiu), que tenia lloc al Centre del Carme del carrer Museu. Més de tres-cents curts, 178 en la secció escolar feta pels xiquets, i la resta, en les diferents seccions, Professional e Informativa, així com la part del certamen dedicada a l´Índia, país convidat i que inspira el cartell, un elefant, animal sagrat i venerat des de fa més de 5.000 anys, una llegenda que es remonta al naixement del món, i a Brahma, el déu creador.

El director del festival, Josep Arbiol, va anunciar ahir que enguany la seu principal serà el Cabanyal. «Hem volgut eixir del centre de València i arribar a altres llocs», va dir. I és que, en la seua opinió, «el futur està escrit en imatges i és per això que volem no només ensenyar a llegir-les, també a escriure-les». Enguany, el festival fa el seu homenatge a Ventura Pons, director de cinema, guionista i productor de cinema i director de teatre, autor entre d´altres, de pel·lícules com Ocaña, un retrato intermitente (1978), Amic/Amat (1998) o ¡Oh, quina joia! (2016), sobre el virus de la por, un viatge a California i la passió del personatge, Berenguer, de Valls, per ser actor. Un homenatge particular del cineasta català a l´experimentada actriu Teresa Gimpera.

El MICE té previst que més de 20.000 xiquets participen en les projeccions escolars. A les seus d´anteriors edicions com Madrid, L´Eliana, Benetússer i Sagunt, s´han incorporat Benifaió, Bonrepós i Mirambell, Sueca i Pedreguer. Precissament, la regidora de Bonrepós, Rosella Antolí, va assenyalar que només al seu poble i els seus voltants participaran més de sis-cents xiquets i no sols del col·legi. El regidor de Sagunt, José Manuel Tarazona, va destacar l´homenatge que rebrà l´actriu María Rosaria Omaggio el 22 de febrer. Una intèrpret romana que va debutar el 1973 amb el programa televisiu Canzonissima i que va fer pel·lícules com Brigada todo terreno i Roma a mano ramata. A banda del seu pas per la Comedia Nova en un acte titulada El Virgo de Visanteta i el alcalde de Favara, ó El parlar bé no costa un pacho. Escrita en vers, y una poqueta brosa, segons la versió de Benimamet. Imprempta Llepa-Crestes. AÑ 1845. Sainet eròtic de Bernat i Baldoví. Teatre valencià profà del XIX. La versió cinematogràfica va ser de Vicente Escrivá, autor de Montoyas y Tarantos (1989), entre d´altres. Omaggio, que també va fer La Lozana Andaluza, també d´Escrivá i basada en una novel·la del clergue Delicado, serà la presidenta del Jurat. No debades, és directora i actriu, i embaixadora d´Unicef a Itàlia.

«Acabo de tener un sueño»

El MICE s´inaugurarà diumenge 19 en el Palau de les Arts, on es retrà homenatge al valencià Javi Navarro, director del multipremiat curt Acabo de tener un sueño, la pel·lícula valenciana més premiada de la història. Cent premis. «Una història de perspectives; de punts de vista, narrada per dos xiquetes de huit anys i amb la intenció d´agitar la conciència per deixar un missatge positiu». El migmetratge està rodat en castellà i en àrab i té un missatge universal». La inauguració també comptarà amb la presència de l´embaixador de l´Índia D.B. Venkatesh Varma. La setmana del 20 al 26 hi hauran projeccions al TEM del Cabanyal, al Centre d´Algirós i a l´IVAM, on es faran tallers didàctics. El 21, el TEM oferirà el concert de l´Unión Musical de Pescadores. Un repertori de BSO recomanat per la MICE.