La tercera edició del Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties (Ficae) s'inaugura dissabte que ve 25 de febrer amb el cinema i l'art com a «eines potents» per a plasmar en la pantalla el «tema d'interès universal» de les malalties. El certamen obrirà la seua programació el dissabte a les 19 hores en l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) i projectarà fins a 77 curts durant una setmana fins al 4 de març.

En el seu tercer any, quasi 1.700 pel·lícules de 98 països diferents es van inscriure per a participar, de les quals s'ha escollit una selecció de curtmetratges de Secció Oficial composta per 77 propostes. La majoria d'elles porten el segell d'Espanya, Alemanya, França, Suïssa, Regne Unit o Estats Units, al costat de diversos curts d'Iran, Corea del Sud o Cuba.

Totes els curts que entren a concurs es projectaran en el propi IVAM i l'espai cultural Las Naves de València. La resta d'apartats del festival se celebraran en diverses seus: Seccions Paral·leles en l'Institut d'Història de la Medicina i la Ciència López Piñero, Octubre Centre de Creació Contemporània i la UPV; Espais de Reflexió en el Centre del Carme, IVAM, UPV i Fundació La Posta, Art també en la UPV i diversos hospitals de València.

El codirector del festival, Ricard Mamblona, ha apostat per «traduir les dades quantitatives en dades qualitatives» i ha definit Ficae com «una mostra que la malaltia és un tema d'interès universal i el cinema i l'art són dues eines potents per a representar-la». En la mateixa línia, l'altre responsable del certamen, Pepe Miralles, ha advocat per «projectar altres narratives sobre la malaltia» i «des de tots els àmbits, no solament el sanitari o científic, sinó el polític, cultural o social». Per a açò, Miralles ha explicat que a Ficae «no solament li interessen malalties com, per exemple, el càncer, sinó també les conseqüències de certes actituds socials que poden desembocar en traumes o malalties mentals».

Per eixe motiu, en aquesta edició del concurs es parlarà de les conseqüències de l'homofòbia, de la guerra de Síria o de com la crisi econòmica i les retallades han afectat al Sistema Sanitari.