Escoltar allò de «senyor pirotècnic pot començar la mascletà» provoca un pessic d´entusiasme. Però enguany té un significat molt especial, perquè la pirotècnica també forma part del patrimoni dels valencians, un art que des de fa molts anys dóna pas a l´esclat de soroll i color que caracteritza la festa fallera, ara més internacional que mai.

Eixa frase curta i intensa que anuncia festa gran, la pronuncien les Falleres Majors des del balcó de l'Ajuntament de València, davant d´una plaça repleta per sentir emocions úniques. Un ritual íntimament lligat a les falles i també, al gust per l'art pirotècnic que processen la majoria de valencians i els amants de les falles.

«Tècnica de fabricació, preparació i utilització d´explosius i focs artificials d´espectacle, d´utilitat o de guerra», diu el Diccionari Normatiu Valencià a l´entrada «pirotècnia», que en la seua segona accepció diu: «fàbrica on es preparen explosius o focs artificials».

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha tornat a editar els cartells dedicats al lèxic de pirotècnia: artificis pirotècnics, espectacles pirotècnics, manifestacions festives. Una iniciativa que s´emmarca dins un projecte de divulgació del valencià, per tal d´usar el lèxic correcte en distints àmbits.

Els cartells s´han fet en col·laboració amb l'associació CRE-València i el dissenyador Salva Sastre de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València. Els materials es distribueixen entre els municipis de les comarques de València que han sol·licitat adherir-se al programa d'Assistència tècnica en matèria lingüística, i també a les comissions falleres que visiten el Palau de Batlia, seu de la Diputació.

Diferències

Els materials de la corporació provincial presenten els vocables sobre «artificis, manifestacions i espectacles pirotècnics», que diferencien les expressions en les quals participen experts, com un «castell» o una «mascletà», o aficionats, com un «correfoc» o una «cordà».

Tot i que resulta complicat representar en només dues dimensions i en una mida de 50x70 centímetres els elements i sensacions que apleguen als cinc sentits, com ara el cuquet a la panxa, l´olor de la pólvora, la tremolor dels peus, els xiulits i els trons; les diferents icones que mostren els cartells són una invitació a recuperar el nom correcte en valencià. A més, des de la mateixa Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, que coordina la també acadèmica de l´AVL Immaculada Cerdà, s´ha realitzat el vídeo. «Un dia de falles», que mostra el treball realitzat sobre vocabulari faller, on també ha col·laborat la Regidoria de Cultura Festiva de València i la Junta Central Fallera.

El vídeo l´ha realitzat l´alumna de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València, Neus Cerdà, i té una durada aproximada de dos minuts en els quals explica què ocorre a València el dia gran de les Falles, el dia de Sant Josep.

Un dels objectius és que el vídeo el compartisquen els membres més joves de les agrupacions falleres. La Diputació també ha editat altres materials dins de la sèrie «Festes tot l'any», amb tot el ventall de celebracions valencianes. Així com en altres àmbits, de fet hui mateix es presenta la campanya «El teu comerç parla en valencià», adreçada a establiments comercials, bars, restaurants i negocis en general dels municipis de les comarques de València. La campanya incorpora tota la senyalització obligatòria («lavabos», «magatzem»€), a més d´adhesius i plaques amb informació complementària (horaris, espenteu/estireu€) i lemes de foment de l´ús del valencià.