Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tertúlia

No, no és que no reconega que hi ha assumptes de gravíssima importància, com dubtar si, rere la proposta de la nova Directora General de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, tornarà mai el dret valencià a conèixer L´oratge i les altres necessitats, aprenentatges, plaers que els mitjans de comunicació públics poden donar. No, tampoc negaré que és prou possible que cap persona viva avui arribe a veure el «Corredor Mediterrani» (vull dir, el de les comunicacions, les persones, la cultura: tot). I, per no repetir mil vegades no, diré que sí: ja vénen les festes del març.

Atent a qualsevol tresor comunicatiu, vaig conéixer, en una entrevista, els consells d´un mestre anònim d´un dels oficis més importants de l´actualitat: el tertulià. No l´escriptor cartaginés Tertul·lià, autor de l´Apologia, o De Virginibus velandis, sinó en general, ací i per tot arreu, aquell tipus de ciutadà dotat de llengua veloç i ànim voluntariós, cridat a saber de tot, i a cridar o gesticular a favor de qui està en contra, i en contra de qui està a favor, fins arribar a estats zombi o frikie com una Esteban o un Marhuenda.

De la biografia tertuliana simpàtica i el talent d´aquell savi, autor de l´obra Hablar de todo y no saber de nada, es deriven respostes útils. Vinga: defensa un argument tant si saps res de la qüestió com si no. Sense impostures: la baralla d´arguments i moviments excita l´espectador. ¿De geologia? No et talles, parla de geologia, tant si els altres en saben res com si no (sol ser que no). Com a professió, cansa, i se sol cobrar entre 70 euros i 250 quan el lloc i el tema pretenen anar de veres; però no t´enganyes de sector, i vés al del cor, que en Sálvame se´n duu cada participant més de 700 eurets. Si eres bo en l´ofici, no et donaran treballs els amics, sinó aquells als quals combats: trobaràs més gent interessant en els llocs on fas de coartada, que on t´usen de portador de la palangana. Ajuda´t de la desimboltura: encunya titulars i locucions, i amb barbaritats tan senzilles com són les notícies o les personalitats de què s´estiga parlant. No patisques: si interesses tu, és que qualsevol tema interessa. Entre donar dades i fer show, sempre una mica menys de ciència i una mica més de morro, però sense exagerar. I sobretot, si prens el baló, no l´amolles. No.

Compartir el artículo

stats