Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Sant Josep

El dia de Sant Josep és un dia especialíssim per als valencians, i un nom predilecte, com ara Vicent, o Jaume. Això, sense ser el patró de València, ni el nom del rei fundacional. ¿Per quins motius? ¿Per tractar-se d'un humil fusteret? ¿Per ser el pare putatiu del bon Jesús? ¿Per ser un nom alhora jueu, cristià i musulmà? M'he fet més d'una volta aquests preguntats. Com a patró de les Falles té el sentit, acceptat tradicionalment, que li dona l'ofici d'artesà de la fusta, perquè de deixalles de fusta i de cartó estaven fets els monuments fallers abans dels nous materials i de les noves tecnologies.

Les altres interpretacions són personals, quan no pures especulacions poètiques. Tots sabem que els diminutius Pep, o Pepet (en valencià), o Pepe i Pepito (en castellà) provenen de les dues primeres lletres o inicials de «Pare Putatiu», no perquè Sant Josep fora del Partit Popular (passeu-me la brometa fallera). En realitat, «putatiu» vol significar el que no s'és: en el cas del sant, el pare biològic de Jesús de Natzaret. I és això, la remarca de ser justament el que no s'és -diria- el que fa que aquest sant home patriarcal siga tan volgut dels valencians. Tirar ara d'aquest fil em duria a fer un assaig irònic, i massa llarg, de tot plegat.

Em centraré en la darrera de les hipòtesis: el de Josep ser un nom cristià provinent de la tradició jueva o hebrea (i també la islàmica). Aquesta solució m'atrau perquè soc dels que pensa (com una vegada em va dir un savi, José Monleón, el crític teatral, no l'actor o cantant «pavesià», el nom del qual era Josep -amb la «p» a la valenciana-) que la definició identitària més encertada per als valencians és la de «poble de conversos», i dic «conversos» tots aquells que, arribats de lluny -jueus, musulmans, laics, ateus, etc.-, s'han acabat convertint en bons valencians, fent-se fallers, parlant en valencià, duent els fills a l'escola valenciana, sense prejudicis odiosos.

Per tot això, i per més coses que podria dir, celebre que el dia del meu sant siga el del patró de les Falles. I em pregunte perquè Sant Josep (a casa meua sempre s'ha dit així), és tan escassament venerat en el seu dia. Potser siga perquè les Falles tenen bona part de festa liberal i poc ortodoxa, o, si voleu, tirant a anticlerical..., té igual si per conversa, per pagana o per carnavalesca.

Compartir el artículo

stats