Les Trobades d'Escoles en Valencià reivindiquen enguany el valencià com a llengua que obri la porta a descobrir altres llengües baix el lema En valencià, creixem.

Un lema que suggereix que parlar en valencià «fa compartir experiències, enriqueix culturalment, amplia el coneixement del món i ofereix la clau d'accés per a descobrir altres llengües».

Cada any més de 200.000 persones «celebren la vitalitat de la llengua i expressen el desig compartit de viure en valencià. Som un poble amb un projecte comú, volem comunicar-nos en la nostra llengua i tenim el dret de fer-ho», diu Escola Valenciana en un escrit.

«Gràcies al valencià experimentem un creixement vital: ens fa savis de la vida, grans de cor, gegants per a albirar el futur», afegeixen. Des d'EV consideren que l'ensenyament en valencià és l'«òptim» i arreplega l'experiència dels corrents pedagògics europeus. «Este model d'escola crea ciutadans amb valors de solidaritat, igualtat i justícia i garanteix el plurilingüisme real, que l'alumnat domine les dues llengües oficials i l'anglés».

«Nosaltres, amb més de 30 anys de bones pràctiques docents, afegim que en el nou decret d'Educació, l'itinerari avançat, és el més proper al nostre model lingüístic d'escola i l'únic que garantix el plurilingüisme real», han dit, per a convidar als centres educatius a sumar-se a este nivell avançat.

A més de la llengua en l'escola, l'entitat ha reclamat mitjans de comunicació que «cohesionen, acosten la diversitat cultural i donen a conèixer la personalitat de tots els pobles que fan País Valencià». En este sentit, EV defen la correspondència de les televisions IB3 i Tv3.