Ja no és Pense, docns, existisc, la locució llatina cogito ergo sum, que en una traducció més literal del llatí hauria de ser «pense, per tant sóc», el plantejament filosòfic de Descartes, el qual es va convertir en l'element fonamental del racionalisme occidental. Tampoc és pegant-li voltes a la filosofia, com deia Anne-Sophie Chilard, Pense, docns, insistisc, que va inspirar o coincidir amb l´obra de teatre de Gerardo Esteve que sol o en companyia de Ponce (com els criminals) portaven a l´equipatge desenes d'obres representades, l'únic crim de les quals ha estat matar de riure al públic. Ara, el centre cultural La Nau acaba d´encunyar una sentència que diu: Mentisc, per tant existisc com a títol per a unes jornades.

Suggeridor caleidoscopi

Una trobada de les que es diuen multidisciplinars, per a reflexionar i divertir-se entorn de la MENTIDA, amb majúscules. «Suggeridor calidoscopi», diuen des de La Nau, «on hi tenen cabuda la psicologia, l´antropologia, la política, l´ètica, la sociologia i altres manifestacions culturals, com ara el cinema, la literatura, la publicitat, les cançons, la màgia, i les arts escèniques», entre d´altres creacions culturals actuals. Totes, relacionades amb la mentida. L´objectiu és «aprofundir en la mentida, trobar-ne el sentit, explorar-ne els efectes, descobrir la influència que té en la cultura, tot sabent que l´única veritat és que la mentida és una falta d´honestedat», expliquen. Totes les activitats són gratuïtes i l´únic requisit per accedir-hi és explicar una mentida. Les activitats començaran hui a les 18.45 h.

Després de la preceptiva mentida del públic assistent, l´ideòleg de les jornades, Vicente Cortés, en presentarà els dos vessants: la mentida com a reflexió i debat i la mentida com a espectacle i diversió. A les 19.30 h hi haurà el debat Entre Mentiras amb les intervencions de la periodista Lola Bañón, el psicòleg clínic Manuel Ramos i l´arquitecte i escriptor Rafael Rivera. L´endemà, la mentida estarà al servei del gaudi i la fruïció, com reivindicava l´escriptor Oscar Wilde. I així, amb la preceptiva mentida del dia, es projectarà Autobiografía de un mentiroso (2012), de B. Jones, B. Timlett i J. Simpson. Una història creada per Graham Chapman i David Sherlock, pel·lícula d'animació basada en les memòries de Chapman, membre dels Monty Python mort en 1989.

Les jornades acabaran amb l´espectacle d´improvisació poètica Impro-Mentiras, a càrrec d´Alexis Díaz Pimienta, en el qual les badomeries, els enganys i els entabanaments dels assistents seran protagonistes d´este intercanvi de paraules, versos, anècdotes i rialles.