Des de Lope de Vega, el carrer de Barcelona, fins a Guillem de Castro de València només hi ha un pas. O un moviment, sobre tot cap a dins i momentàniament inconscient. Ho explicarà la creadora, pedagoga i coreògrafa al servei de la investigació del moviment Mercedes Boronat, que oferirà a l´IVAM el Taller Keepmoving (continua movent-te, que com diu el refran, quan l'arbre es meneja, senyal que fa vent) i la performance Stillness (Quietud, que remet a l´expressió poètica «en la gran quietud de l'horabaixa», de Maragall, Enllà). Mètodes per a que els no professionals (de la dansa) puguen ser creatius, espontanis, resolutius i conscients en temps present. Una classe per a potenciar la «quietud interior i el moviment significatiu». Una manera de fer entendre «que la presència aporta la consciència de l´espai i de vibració de sintonització», que és l´acció i l´efecte de posar en sintonia, que en rigor és el fet d'estar ajustats a una mateixa longitud d'ona un aparell emissor i un receptor d'oscil·lacions elèctriques com són els humans.

Boronat estarà al museu, del 31 de març a l´1 d´abril, per parlar de pràctiques taoistes, eixe sistema filosòfic, també religió, que va tenir el seu origen a Xina en les idees de Laozi (segle VI a. C.), i que es caracteritza per creure que existeix una solidaritat absoluta entre l'home i la naturalesa, ja que tots dos concorden i tenen un substrat comú.

La seua pràctica és la del Six Healing sounds (Sis sons curatius) i dels cinc moviments de Katsugen, una de les pràctiques, amb el yuki i el gyoki, que formen part del Seitai, que no és un menjar, és una activitat educativa d'orige japonès enfocada a la cura de la salut i el desenvolupament personal. Es basa en l'observació i el desenvolupament del moviment espontani de la vida, i es fixa en la capacitat de l'organisme d´autorregulació.

A través d'unes pràctiques agradables i alhora profundes, sensibilitza i flexibilitza el cos, conreant la intuïció, l'escolta interior i la capacitat de reconèixer el que millor convinga. Tot per crèixer en temps present i en moviment, i treballant el del sistema nerviós autònom.

El Katsugen està basat en el moviment involuntari i porta a suprimir momentàniament el voluntari. No es busca res conscientment; es practica sense tècnica, sense objectius. Boronat treballa al voltant d´un vídeo a partir del qual lcrea una vivència col·lectiva de quietud espaiosa en moviment. Una vivència que espandeix la creació sorgida de la vibració de la presència, creant formes que flueixen a l'espai.K