Entre la teràpia i la divulgació. Així és el projecte Refugeless, un documental que vol veure la llum gràcies a l'aportació i la col·laboració de ciutadans conscienciats amb la crisi humanitària que s'està vivint en les fronteres europees. Des de Síria, Afganistan, Iran o l'Iraq, entre uns altres, arriben cada dia centenars de persones a la recerca de refugi. Una situació que ha col·lapsat el sistema europeu i ha fallit amb els seus principis basats en els drets humans. Per això, arranca ara un crowdfounding per a poder finançar el projecte de dos activistes que han vist en els carrers d'Atenes aquest drama i que tracten, no solament plasmar en un document visual els seus relats, sinó ajudar-los a gestionar emocionalment el seu viacrucis.

I és que entre els objectius de la iniciativa cinematogràfica es troba reflectir la part humana de les persones refugiades a Europa; acostar i connectar missatges de suport, d'afecte o desitjos, fomentant la sinceritat i la comunicació emocional entre els sers estimats i aportant un matís terapèutic per a les persones que participen en el projecte, que es troben disperses per diferents ciutats europees; contrastar les experiències de les persones sol·licitants d'asil a Grècia i les que ja van rebre la resolució; i sensibilitzar i conscienciar sobre l'actual crisi humanitària.

Equip miltidisciplinar

Jose -fotògraf i càmera- i Eva -psicòloga i escriptora-, els dos proamotors del projecte, van ser voluntaris independents a Atenes durant diversos mesos. Van col·laborar activament en la gestió de la manutenció, abric i altres funcions per a la vida en comunitat. A més, Eva va exercir de psicòloga amb l'ajuda d'una persona intèrpret i va començar a escriure petits relats anònims inspirats en casos reals que es van difondre a través del seu blog «Flores en las grietas».