Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Una hora per al planeta: Canviem l'eslògan

Només era un gest simbòlic, només 60 minuts d´estar sense llum, com una mostra de «canvi d´actitud» davant la problemàtica del canvi climàtic. És una campanya a nivell mundial perquè mundial és el problema. I sí, els principals edificis de milions de ciutats, dissabte passat van quedar foscs durant uns moments. També la nostra Generalitat, ajuntaments i Diputació van apagar la il·luminació d´espais emblemàtics. Tot plegat un gest que a molta gent li va passar desapercebut. No és l´única cosa relacionada amb el clima del planeta Terra que passa desapercebuda a la gent. Perquè no s´explica bé, perquè hi ha gran confusió. El mateix eslogan de l´hora per al Planeta fa creure a molts, que el Planeta és una cosa i els humans una altra i que salvar la Terra és simplement «salvar animals i plantetes». Com si nosaltres no fórem també medi ambient i Planeta, com si no hi haguera una interrelació inevitable entre tots els éssers vius i la natura. Sembla mentida però la ignorància que tenen amples capes de la població sobre la transcendència de les qüestions mediambientals en la nostra vida, és alarmant. Per això pense que l'eslògan esmentat s´hauria de canviar de manera que donara a entendre que el Planeta som totes les persones.

De la mateixa manera que tothom hauria de saber les repercussions que té que l´any 2016 haja sigut el més càlid registrat des de 1880. I que des que va començar aquest segle, cada any haja batut el rècord de temperatura de l'anterior. Tothom hauria de saber que tornarà a haver períodes de sequera i que, per exemple, els recursos hídrics del riu Xúquer es reduiran entre un 20 i un 30% en el curt i mitjà termini. I que les nostres costes tornaran a ser agredides per temporals i per tant de res serveix reposar arena a les platges cada any. Tothom hauria de saber el que està passant i seguirà passant a nivell climàtic i mediambiental, és a dir, el que passa i seguirà passant-nos a les persones que vivim al món. Saber-ho perquè siguem capaços d´exigir a tots els governs, polítiques decidides a favor de nosaltres, a favor dels humans, que és el mateix que a favor del medi ambient. Exigir polítiques de canvi dels models energètics, d´estalvi en els recursos hídrics, de plantejaments sostenibles en l´urbanisme i el transport, de potenciació i fins i tot exclusivitat per als productes de proximitat en allò que consumim.

I, alhora, hem d´implicar-nos personalment consumint productes ecològics, estalviant aigua i electricitat i passant-nos a cooperatives elèctriques d´energies renovables com Som energia o semblants. Reduint molt l´ús de plàstics, plantant arbres autòctons allà on puguem i disminuint molt la circulació amb cotxe.

Està en les nostres mans mitigar els efectes del ja irreversible canvi climàtic.

Compartir el artículo

stats