El teatre, la música, la dansa o les arts plàstiques són eficaces eines per treballar a les escoles o instituts a l'hora de formar en valors o desenvolupar aptituds socials i creatives; el mateix succeeix en col·lectius vulnerables com poden ser presos, malalts, immigrants o persones amb diversitat funcional. De tot un ampli sector de professionals i pràctiques reals centrades en aquest tema tractaran les I Jornades Educacreat que es realitzaran des de hui fins diumenge organitzades per l´Ajuntament de Sagunt. Amb la col·laboració de la Universitat Jaume I, estes pioneres jornades busquen donar visibilitat a un nombrós col·lectiu d'agents i mediadors artístics que a través de diverses iniciatives treballen dia a dia per donar valor a la cultura i l'art com a eines de cohesió social i formació. A més, la trobada és una manera de celebrar els 10 anys de trajectòria del L´Escola Municipal de Teatre de Sagunt (EMTS), una dècada en la qual milers d'estudiants de primària, secundària i adults han pogut acostar-se al teatre a través de la seva consolidada activitat.

Provinents de la Comunitat Valenciana, Catalunya, Andalusia i Lisboa, els participants oferiran xerrades, exposaran les seves experiències en taules rodones i oferiran tallers pràctics durant els tres dies de la trobada. Es podrà conèixer de primera mà experiències tan estimulants com el projecte Com sona l´ESO que des de l´any 2000 puja cada any a escena a centenars d'estudiants valencians en una actuació musical conjunta; o el treball que Camí de Nora desenvolupa des de fa 20 anys en col·legis i barris de Sagunt per portar el teatre a pares, alumnes i veïns. Curiós és el cas de LATA 65, festival portuguès que acosta l'art urbà als majors amb la finalitat de que creuen vincles amb els joves.

En les jornades destaca la participació també d'Alfredo Mantovani, una de les veus més autoritzades a l'hora de parlar de teatre a les aules. També es compta amb la presència de Jordi Forcadas de Forn de teatre Pa´tothom, qui aportarà la seva àmplia experiència en el teatre social que des de fa 20 anys l'equip integra al Raval de Barcelona.

L'art pot ajudar a enfocar els problemes que els joves viuen en el seu entorn, del buying a la discriminació, per això es podrà conèixer experiències que ara mateix estan duent-se a terme en diferents punts del mapa. Com a punt de trobada i de reflexió Educacreat ha convidat a participar en diferents taules rodones a experts de la Universitat de València i de la Jaume I de Castelló, així com a psicopedagogs o experts en mediació.