L'artista plàstic, poeta i escriptor madrileny Jack Babiloni es va proclamar ahir guanyador de la XXXI edició del premi internacional de Contes Max Aub amb el seu relat «El oprobio de sentarse sobre una silla Wassily». Així ho va donar a conèixer ahir el jurat final a la seu la fundació aubiana sogorbina format este any pels prestigiosos escriptors Lorenzo Silva, que va actuar com a president; Marta Sanz, com a secretària i Alejandro M. Gallo com a vocal. En la categoria comarcal, el sogorbí Miguel Valenciano, amb la seua obra «L´important, c´est la rose» va ser escollit per unanimitat el guanyador entre els sis relats presentats.

Així doncs, entre els 503 contes que han participat en esta edició, el conte de Babiloni va ser triat per unanimitat el guanyador d'este reconegut concurs de contes internacional organitzat per la Fundació Max Aub de Sogorb. Silva va destacar la qualitat del relat que ens ha convençut als tres membres del jurat. «És un relat que conjumina molta intensitat i molta força, que pren al lector, que t'agarra i no et deixa anar i tenen un treball amb el llenguatge, amb els personatges i l'estructura de la història que destaca per la seva intensitat i el seu punt una mica salvatge», va apuntar.

L'escriptora Sanz va voler a més ressaltar la rapidesa amb la qual el jurat ha arribat al veredicte «perquè el text es caracteritza per tenir un discurs tan rabioso i literari, ser un conte tan centrat en la veu i que al mateix temps fa un diagnòstic de la realitat tan precís i tan políticament incorrecte, que els tres ens hem sentit identificats tant pel que explica, com per la manera poderosíssima en la qual està explicant». «És un merescut premi Max Aub que conjumina la preocupació estilística i ètica de l'escriptor que inspira esta Fundació", va postil·lar.

Així mateix, el jurat va explicar del relat comarcal que es tracta de «una història senzilla, de tall simbòlic, escrita amb tendresa i delicadesa, sense grans pretensions, però d'una manera sòlida i coherent; en definitiva, van apuntar, un conte i convincent».

Quant a la temàtica dels contes guanyadors, Silva va apuntar que «El oprobio de sentarse sobre una silla Wassily» relata en primera persona l'experiència d'algú que està a la presó després d'haver comès un homicidi i narra per què ho ha fet i la seva vida a la presó després de ser condemnat. «És una veu provocadora, rabiosa i crítica amb els elements de la societat contemporània», va puntualitzar. Per la seua banda, el relat guanyador comarcal compta la seua història a través de la narració d'un objecte, concretament, d'una rosa de mitja dotzena de roses, que va ser comprada en una floristeria i busca la seua finalitat sentimental. Per la vesprada, el cercle sogorbí va acollir una tertúlia literària amb els escriptors del jurat on intercanviar experiències, lectures i preguntes sobre les seues obres i els relats presentats.

Els premis, de 6000 euros en la categoria internacional i 800 en la comarcal i seran lliurats el proper 10 de juny en la Vetllada literària organitzada per a tal fi, a la qual assisteixen, entre uns altres, els participants que desitgen dels 120 membres del jurat popular que realitzen la preselecció dels contes que arriben a la final.

D'altra banda, centenars d'estudiants es reuniran durant el matí d'avui amb els tres escriptors en diferents emplaçaments en el que ja s'ha convertit en tota una tradició que versa per la seua XXV edició; la trobada dels estudiants amb Max Aub.