Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Impliquem-nos en les renovables

El passat dia 8 es va crear a Bonn la Plataforma Mundial Energies Renovables 100% formada per entitats que ja venien treballant juntes des de diferents àmbits. Parteixen de la convicció compartida que per a l´any 2050 és tècnicament possible i econòmicament molt positiu, l´ús d´un 100% de renovables en tot el món.

Sabem que en l´actualitat països, com Costa Rica, Noruega i Islàndia, generen vora el 97% de la seua energia amb l´ús de renovables I altres llocs com Suècia i Àustria s´aproximen al 70%, mentre que Letònia, Finlàndia, Dinamarca, Croàcia, Estònia, Romania i fins i tot Portugal, van superant ja en l´actualitat el 50% de producció energètica renovable. Pel que fa a l´estat espanyol, podem dir que estaríem entre els capdavanters si el govern Rajoy no haguera aplicat mesures dures contra la producció d´energia solar i eòlica que obligaren a tancar diverses plantes. Precisament per eixa política negativa cap a les renovables, el tribunal d´arbitratge del banc Mundial ha imposat a Espanya una sanció econòmica que, una vegada més, haurem de pagar tots els ciutadans i ciutadanes.

La política energètica de Rajoy és encara més censurable quan sabem, gràcies a un informe científic de Green Peace, que la quantitat de recursos renovables del territori espanyol permetria, l´any 2050, produir més de deu vegades la demanda d´energia total. I que el subministre d´electricitat durant totes les hores de tots els dies de l´any, es pot garantir més encara si es combinen les distintes fonts renovables (termosolar, fotovoltaica en terra o en edificis, eòlica terrestre o marina, hidràulica d´embassaments existents o de menuts salts, biomassa o geotèrmica) de tal manera que sempre hi hauria capacitat de produir.

És aquest un aspecte en el que també ha incidit l´esmentada Plataforma Mundial quan afirma que és fonamental invertir en tecnologies que donen suport a les renovables com ara, l´emmagatzemament, les xarxes intel·ligents, la gestió de càrrega, la mobilitat elèctrica i l´eficiència energètica. Val a dir que aconseguir que els edificis siguen eficaços energèticament és inqüestionable ja que la climatització de les cases suposa al voltant del 50 % de consum domèstic d´energia. I es bo fixar-se en totes aquestes qüestions quan algú al·lega que fer la transició energètica costarà molts diners. Aquesta afirmació no és certa ja que pot suposar tan sols un 0´4% del PIB mundial però, alhora, amb l´estímul econòmic que crearà, el PIB pot augmentar perquè es generaran nous llocs de treball.

Jo crec que en el ràpid camí cap a les renovables hem d´implicar-nos tots. Perquè tots som usuaris d´energia i la nostra manera de consumir-la i les demandes que en fem, hi són essencials

Compartir el artículo

stats