La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d´Estudis i d´Investigació obri una nova etapa per a la col·lecció Estudis Comarcals, amb el nomenament de Manel Pastor i Madalena, funcionari del propi Magnànim, com a director. Estudis Comarcals, que fins ara era una col·lecció desaprofitada i sense director, se suma així a altres col·leccions com Biblioteca d´Autors Valencians o Papers de Premsa, que també han inaugurat una nova etapa i a altres que estan en procés de renovació.

Manel Pastor és doctor en Història Medieval i fou un dels membres fundadors de la Federació d´Instituts i Centres d´Estudis Comarcals del País Valencià, així com de l´Instituto de Estudios Comarcales de la Hoya de Buñol-Chiva. Ha participat i organitzat diversos congressos i esdeveniments científics i ha estat responsable de publicacions en l´àmbit de la investigació. També ha publicat diverses obres i articles científics al voltant de temes com la història, la toponímia o la geografia econòmica.

La col·lecció reuneix estudis monogràfics amb uns criteris de qualitat editorial i de preferència temàtica. Es vol configurar un lloc de trobada d´investigacions i reflexions que facen servir com a marc de referència geogràfic el territori valencià i els àmbits local i comarcal.