Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

l´Assaig del vident

És difícil de decidir si evocar ací Gonçal López-Pampló provocant una reflexió sobre la necessitat cívica de l´assaig, o Vicent Salvador repassant el promiscu i divers gènere dels «tebeos per a intel·lectuals», Ferran Archilés sobre els valencians i l´assaig nacionalitari, Gustau Muñoz sobre la vigència de l´assaig i la crítica, Martí Domínguez sobre la voluntat d´estil entre els científics i els literats, Enric Balaguer sobre les varietats del bosc de l´escriptura valenciana, Adolf Beltran sobre la comunicació i la societat, Vicent Olmos sobre la història de la revista Afers, Vicent Boscà sobre la comunió de Saó, Gustau Muñoz sobre el compromís interdisciplinari d´El Temps, Martí Domínguez sobre l´universalisme de Mètode. O un breu i intens discurs de Manuel Alcaraz sobre la democràcia valenciana... Tot això, en la sala Enric Valor de la Universitat de València, en un matí organitzat amb l´Acadèmia Valenciana de la Llengua.

És difícil de dur ací tantes cites avinents o pirotècniques de Joan Fuster, o Joan F. Mira, Adela Cortina, Vicent Alonso, Isabel C. Simó, Enric Sòria, Joan Garí, Guillem Calaforra, i altres assagistes, lluminàries intel·lectuals amb idees pròpies, que t´has d´avesar a llegir, i no te´n penediràs mai.

En acabar l´acte, eufòric de conceptes i accions intel·lectuals, vaig córrer cap a l´aparcament de zona blava del carrer de Blasco Ibáñez, afuat per si m´havia caigut una multa. Ja de lluny vaig endevinar al parabrises un paperet blanc... No era cap multa, cosa que m´alleujà i m´impel·lí a llegir la mòdica octaveta, signada per un «Vident amb resultat 100% garantit i alta experiència en tots els camps de la vidència africana». L´oferta ajudava a "recuperar la parella i retorna l´amor perdut". I s´estenia a solucions concretes per a «concursos, exàmens, malalties d´origen desconegut, impotència sexual, mal d´ull, esglais, i accidents de la vida». Rebia cites per telèfon entre les 8 i les 22 hores, i treballava "a distància si estàs lluny".

El producte semblava de caire científic i humanístic, i de profit emocional i ideològic. Alhora senyal de la crisi del món i el caos mental de la societat valenciana i l´africana, no deixa de ser una explicació atractiva de la importància de l´assaig, si no la seua definició vigent en el caos comunicatiu actual.

Compartir el artículo

stats