Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Abelles amigues?

Ahir vaig vore una bestioleta que no coneixia. Semblava una cosa a mitges entre parotet i mantis religiosa i anava d´una planta a una altra. Però que degut a la meua ignorància, jo no conega els diferents insectes, no vol dir que no siguen corrents en les nostres terres. No obstant, no puc evitar plantejar-me si aquella bestiola que vaig vore no serà d´alguna espècie invasora vinguda d´altres llocs. És el que està passant, entre altres, amb mosquits com el «tigre» i escarabats com el «morrut» (picudo), el roig i el negre.

Fa uns anys, quan la meua glicina treia les flors, sempre estava voltada d´abelles i el seu brunzir era una musiqueta recurrent en distints moments del procés de florida. També les floretes de les plantes aromàtiques rebien les visites d´aquests útils himenòpters pol·linitzadors i jo em sentia contenta pensant en el bon treball per a la conservació de la biodiversitat que aquests animalets estaven fent i en la mel de romer que en un lloc o altre estarien facilitant. Però fa un temps, les meues plantes deixaren de rebre la visita de les abelles i jo vaig deixar de percebre el zum zum que les acompanyava.

Vaig saber que la seua població s´havia reduït molt arreu del món i que la seua desaparició suposaria la desaparició d´una gran part de biodiversitat i, en conseqüència, una pèrdua que ens afecta molt negativament als humans. Han passat cosa de tres o quatre anys i de sobte, un dia de primers de març vaig tornar a sentir el brunzir de les abelles. I no era només en la glicina sinó també en un galler (roure valencià) que hi ha pròxim. Primer no les veia però ja de més a prop vaig constatar que n´hi havia un malafí, com mai n´hi havia vist, de tants que n´hi havia. I algunes abelles soltes es desplaçaven uns metres i s´aturaven en les flors de l´estepa (jara) i en totes les que hi havia per aquell lloc. Em vaig emocionar i vaig anar observant-les i seguint-les molt contenta: havien tornat!! Però tot d´una vaig vore que no tenien les ratlles grogues i negres que jo coneixia. No, eren totes negres. Podríem dir que tenien unes ratlles més fosques i unes altres no tant. Però negres. Les vaig buscars a internet i diria que es tracta d´una espècie que prolifera en Canàries i nord d´Africa. Però no ho sé. No sé si són nouvingudes o autòctones. Ni sé si han desplaçat les altres o hi conviuen. Ni si afavoreixen o no la nostra biodiversitat. Pol·linitzadores sí que ho són perquè vaig vore com tenien molt de polen acumulat en forma de bossetes en les seues potes. Així és que no sé si alegrar-me o no perquè ignore si estan fent una funció positiva o no. A hores d´ara, no sé si considerar-les les meues amigues. Algú m´ho podria aclarir?

Compartir el artículo

stats