Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cap a la universitat

L´estudiant de segon de batxillerat pega manotada al despertador i sense permetre´s ni un segon de dubte s´alça i aparta les cortines. Es queda un instant així, immòbil, mirant el carrer que s´esforça per fondre la foscor de la nit. Primera hora de llum per al món, primer instant del futur anhelat per ella.

S´asseu a la taula d´estudi i s´adona que seria capaç de dibuixar-la, centímetre a centímetre, perquè és allí on ha bressolat sempre les il·lusions i els temors més íntims. Lentament, amb una mà distreta, recol·loca uns fulls que aguaiten entre les pàgines del llibre d´Història, amuntona llapis, gomes i records, i ajusta la cremallera de la memòria.

Ressegueix amb el dit la silueta d´una taca i li ve al cap aquella matinada de fa poc quan la mare la va trobar treballant amb les companyes i el cigarret, sorprés in fraganti, va saltar del cendrer i va marcar a foc la superfície de la taula. La dona no li va fer cap retret perquè no es pot renyir algú que espera l´alba amb els ulls oberts de deler.

Repassa els llibres que s´acumulen als estants i n´identifica la biografia i com van arribar a la seua vida. Com, quan, per què i per qui. Quantes hores llegint, subratllant, anotant, revisant i resumint sense pietat pàgines de saber per ingerir-les i pair-les! És ella el resultat de tots aquells pensaments de la humanitat? I tant que sí, però també és fruit de la seua quotidianitat i, sobretot, de la seua gent.

I ara es posa a mirar les fotografies que sempre han estat allí: ella, acabada de nàixer. Ella, amb trenes. Ella, disfressada. Ella jugant a bàsquet. I ells: els pares, una instantània discreta, però que, ara ho sap bé, ha omplit sempre l´espai de l´habitació i de la seua vida. I entén que ha arribat el moment de dir-los-ho, de demostrar-los-ho.

Per això es vesteix, decidida, i es penja al muscle la seua fidel motxilla que per una vegada l´acompanyarà lleugera d´equipatge. Ben poc necessita ja; només la convicció que ha arribat el moment de saltar del niu. Se sent forta i capaç de superar tots els obstacles perquè l´han preparada per fer-ho. Dóna les gràcies a qui l´ha duta a aquest moment i es dóna les gràcies a ella mateixa per haver-se valorat i estimat.

Amb el cor desbocat, pega una ullada al seu palau privat. Tot està a punt de canviar. S´entendreix una última vegada absorbint l´energia del lloc estimat i tanca la porta. En una hora ix el primer vol cap a la Universitat.

Compartir el artículo

stats