El palmito, element indispensable per als dies més calorosos, és també un objecte de gran valor artístic i ornamental en quasi totes les cultures del món. Es tracta d'una peça singular de les arts sumptuàries feta amb materials tan diversos com les fustes nobles, l'os o el nacre, i antigament el marfil i el carei, en combinació amb teles fines pintades a mà mostrant conjunts florals o escenes humanes de gran càrrega simbòlica.

El MUPA mostra les belles arts del ventall en l'exposició temporal «El palmito de col·lecció en la història: Cinc segles d'art palmiter (XVII-XXI)», oberta del 2 de juny fins al 16 de juliol de 2017 en la Sala de la Llotgeta. Es tracta d'una exposició de 27 palmitos notables de la col·lecció privada del taller artesà Abanicos Blay Villa d'Aldaia. S'exposen ventalls plegables de diversos estils procedents d'Anglaterra, França, Itàlia, Espanya, Holanda, Xina i Japó. Són palmitos elaborats amb tècniques antigues molt elaborades.

D´Aldaia al món

Blay Villa és un taller fundat a Aldaia en els anys 40 del segle XX per Francisco Blay. Actualment està administrat pels germans Àngel, Paco, Lola y Javier Blay Villa. Ells són els únics artesans de ventalls de nacre d'Europa que continuen elaborant-lo amb ferramentes i tècniques antigues. Els seus treballs tenen un reconegut prestigi nacional i internacional.

Destaquen també en la restauració de palmitos antics i en l'estudi de les peces antigues, fruit dels seus viatges a París, on van aprendre les tècniques ancestrals d'experts francesos en l'art del ventall com Lucie Saboudjian, Michel Maignan i Anne Hoguet. Durant les seues estades a París van aprendre l'ofici dels últims varilladors de França. De fet, aquesta exposició del MUPA és una recopilació d'alguns palmitos singulars dels segles XVII fins al XIX adquirits i restaurats pels germans Blay Villa. La mostra recull també alguns ventalls de nacre dels segles XX i XXI elaborats en l'obrador Blay Villa.

Darrere de cada peça de l'exposició està el treball meticulós de grans artistes, en la seua majoria anònims, que van deixar constància del seu bon fer. Cada plamito té el seu propi estil i està confessionat amb tècniques d'elaboració pròpies.