La memoria de les ciutats destruïdes reviscola a Xàtiva

L'ajuntament organitza un congrés acadèmic del 14 al 16 de juny per aprofundir en el concepte «d'urbicidi» i el nexe d'unió de la ciutat amb altres urbs destruïdes a la història, com gernika, sarajevo o alepo

11.06.2017 | 04:15

«Sabed que la obstinada rebeldía con que hasta los términos de la desesperación resistieron la entrada de nuestras armas los vecinos de la ciudad de Xàtiva (?) empeñó nuestra justicia a mandarla arruinar para extinguir su memoria», sosté l'ordenança del rei Felip V amb la qual va imposar el canvi de nom de la ciutat pel de San Felipe, després de la seua crema i destrucció exemplaritzant el 19 de juny de 1707. Xàtiva no oblida, i el seu malnom de «socarrada» forma part de l'orgullosa identitat dels actuals xativins. Per això no estranya que l'Ajuntament de la ciutat organitze un encontre acadèmic amb figures de primer ordre per a reflexionar sobre la seua crema, en particular, i sobre el concepte d'urbicidi, en general.

«L'objectiu és emmarcar la destrucció de Xàtiva en una línia de destruccions d'urbs que travessa la història de la humanitat i que enllaça Alepo amb Gernika, Sarajevo amb Hiroshima», explica Purificació Mascarell, la directora del II Congrés «Xàtiva: història, cultura i identitat». Després del congrés del 2016, dedicat als papes Borja en l'art, Xàtiva s'ocupa de la fita històrica que l'ha convertida en un símbol per a tots els valencians. Perquè, com sosté Mascarell, «la desfeta d'una ciutat no és només urbanística o arquitectònica. Una ciutat la formen les relacions socials, culturals i econòmiques que mantenen els seus habitants, i això també ho va fracturar la crema». Aquesta òptica polièdrica és la que aborda l'encontre que tindrà lloc des del 14 fins el 16 de juny en el convent de Sant Domènec de la capital de la Costera.

Han confirmat la seua participació vint-i-cinc especialistes pertanyents a dotze institucions distintes, entre els quals destaquen Fernando Carrión (Universidad de Ecuador), Isabel Palomera (Universidad Complutense de Madrid), Carlos Thiebaut (Universidad Carlos III de Madrid), Ramon Aznar i Garcia (Universitat Internacional de València), Joaquim Albareda (Universitat Pompeu Fabra), Agustí Alcoberro (Universitat de Barcelona) i els especialistes en la crema de Xàtiva Vicent Josep Escartí, Carmen Pérez Aparicio, Rafael Roca i Germán Ramírez Aledón, de la Universitat de València.

El dia 15, a les 18.30 hores, es projectarà el documental Almansa 1707. De la revolta a la repressió, de INFO TV, i a continuació tindrà lloc una conversa entre el periodista Paco Cerdà i el director del Museo Batalla de Almansa, Herminio Gómez, sobre el tòpic de «Quan el mal ve d'Almansa...» La cloenda del congrés anirà a càrrec de Capella d'Art Músic, amb el concert «1707, Xàtiva cremada: espai sonor», el dia 16 a les 20.30 h. L'entrada a totes les conferències i activitats és completament lliure i gratuïta. La programació completa es pot consultar al web xativacult.com.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine