Les xarxes socials estan a punt de fer un pas més en el seu intent per dominar el nostre temps lliure. Cansats de ser el lloc on es promocionen i comenten les sèries i programes de televisió, han decidit passar a l'atac oferint els seus propis continguts. YouTube ja produïx programes per al seu canal de TV i Facebook ha anunciat que llançarà un catàleg de sèries pròpies i gratuïtes este estiu. A l'equació se suma Twitter, que treballa per a oferir continguts en viu en un nou intent per aconseguir la rendibilitat. La maniobra, que té com a finalitat fer-se un buit en el lucratiu negoci del vídeo en «streaming» dominat per plataformes com Netflix i HBO, pot suposar, en un futur, l'estocada definitiva a la televisió tradicional.

A pesar que l'aposta d'estes grans companyies per la producció de continguts hi haja coincidisc en el temps, hi ha grans diferències entre les seues ofertes. Facebook prepara un catàleg de 24 sèries que emetrà a partir de juny per als seus quasi 2.000 milions d'usuaris. Les emissions seran d'estil televisiu, amb anuncis, però també haurà contingut semblant al de Youtube amb programes més dinàmics i de curta duració. La idea és incorporar una pestanya en la xarxa social només per a vídeo que també es puga veure en la televisió.

«En una dècada, els vídeos generaran un canvi tan important en la forma de compartir i comunicar-se com ho van fer els dispositius mòbils», va assenyalar Zuckerberg en la conferència de desenvolupadors l'any passat. Fins ara, la seua aposta més destacada pel vídeo ha sigut Facebook Live, un laboratori de proves per a diaris digitals i cadenes de televisió com a Gol TV, que ja emet alguns partits de futbol en directe a través de la xarxa social.

I també avança en la seua carrera cap a la fama televisiva. Katy Perry o Demi Lovato tindran els seus propis programes en Youtube en una espècie de canals vip per a captar els seus fans i també a nous anunciants. Les sèries seran una altra de les bases de la plataforma de vídeos de Google que treballa en 40 sèries de producció pròpia. La diferència amb Facebook és que estes formaran part de Youtube Xarxa, una plataforma de subscripció mensual a l'estil Netflix. Per si tot açò fora poc, als Estats Units ja disfruten de Youtube TV, un servici que oferix a l'usuari accés a 50 canals per cable nord-americà amb una quota de 35 dòlars mensuals, uns 33 euros.

Vídeos en directe sense talls

Una oferta variada de vídeos en directe i sense interrupció és l'aposta de Twitter. La xarxa social ja va començar este camí amb la retransmissió als Estats Units d'esdeveniments esportius que van captar l'atenció de l'usuari. La intenció ara és arribar a més acords per a ampliar la seua oferta. El bàsquet i el beisbol seran les seues grans apostes esportives però la plataforma musical MTV també pareix que formarà part de l'elenc de Twitter TV. No és una estratègia fàcil d'executar. Twitter ha de competir amb el notable interés de Facebook i Google, a través de Youtube, pel vídeo en directe.

Snapchat, l'actor més jove, no es vol perdre el «boom» televisiu i prepara sèries produïdes en col·laboració amb grans canals nord-americans. Pareix que la intenció és mostrar en la xarxa social de contingut efímer avanços i extra de sèries i programes de canals com la BBC o Disney. Un material dirigit a un públic jove que també pretén complementar amb notícies i documentals.

Una plataforma musical

Per a tancar la programació disponible a través de mitjans digitals, Apple s'ha decidit a llançar contingut per als seus subscriptors d'Apple Music, la plataforma musical. Els canvis pareix que arribaran amb la següent versió d'iOS, la número onze. De moment, la companyia treballa en diversos projectes entre els que destaca una versió del Carpool karaoke amb James Corden i Planet of the Apps, un concurs on desenvolupadors d'aplicacions buscaran finançament per a les seues creacions; semblant al programa de Donald Trump «The Apprentice». Apple també prepara documentals com el del productor musical Clive Davis i Cash Money Rècords.

Eixiran les hereves de «Joc de Trons», «House of Cards» o «The Walking Dead» de les xarxes socials? Per a respondre a la pregunta encara caldrà esperar un temps, però la carrera ja està en marxa.