L'Ajuntament de Sant Lorenzo de l'Escorial va oferir, este cap de setmana passat, un homenatge al poble de Llíria en agraïment per l'acolliment que va prestar a un grup de xiquets d'aquesta localitat madrilenya durant la Guerra Civil. En l'acte, celebrat en la Casa de Cultura d'este municipi, va participar la seua alcaldessa Blanca Juárez al costat de la representació institucional de Llíria formada per l'alcalde Manolo Civera i la regidora de Música, Patricia Cabanes. A més, van estar presentes alguns d'aquells xiquets, entre ells José Manuel González, fill de l'alcalde de Sant Lorenzo en aquella època, Vicente González García-Canyís, qui va traslladar a estos menors fins a Llíria i altres poblacions valencianes per a protegir-los dels horrors de la contesa bèl·lica.

Alguns d'estos xiquets van tornar a la seua localitat en finalitzar la guerra, uns altres es van quedar allí amb les famílies adoptives i uns altres van ser tornant a Llíria al llarg de la seua vida, gràcies als forts llaços que es van crear en la seua infància. També es va projectar el documental «Llíria, la solidaridat d´un poble», realitzat per Cristina Escrivà i Sergi Tarín, i que arreplega en primera persona els records d'alguns d'aquells xiquets.

Este treball audiovisual va ser presentat el passat mes de febrer en la capital del Camp de Túria, on també se'ls va retre homenatge dins dels actes de memòria oral organitzats per l'Ajuntament de Llíria amb motiu del 80 aniversari de la seua arribada a la localitat edetana. La música va posar el tancament a aquesta jornada d'agermanament entre les dues ciutats amb les actuacions oferides per la rondalla del Centre de Majors de la Comunitat de Madrid i l'Agrupació Musical Edetana Vicente Giménez de Llíria.