Com una vertadera història d'amor, el municipi de Foios i el teatre novell es van unir en perfecta harmonia per a crear el que hui és tot un referent cultural dins de les arts escèniques. Foios, que sempre ha destacat per la passió que els seus veïns senten pel teatre, va crear fa ara 15 anys Escènia, la Mostra de Teatre Novell;tota una aposta consagrada en la comarca i a València ciutat.

Des d´aleshores moltes han sigut les obres de teatre escenificades en la Casa de la Cultura, així com música en el carrer, teatre per a joves o concerts a l'aire lliure de jazz i soul. Durant 10 dies Foios mostra el seu vessant més artístic, més si cap enguany per complir els seus 15 anys en plena acció. La programació per a este mes de juliol, es presenta forta; així doncs el veí i visitant podrà assistir a un total de 10 nits culturals amb les seues obres teatrals de companyies rocedents de tota Espanya

Segons el regidor de Cultura Juanjo Civera «des d´Escènia realitzem una humil retrospectiva on a través de fotografies i documents es posaran en valor els 15 anys d'este nostre festival escènic; el més actiu i important de la nostra zona»

L´Escola de Teatre, també present

La FET Foios Escola de Teatre fa possible juntament amb més gent que Escènia estiga viva. El dia 5 de juliol, dia de l'obertura, la FET mostrarà la seua obra «Las Sinsombrero» però la presentació serà a càrrec de Teatre L ´Abast i posteriorment la Cam Santa Cecilia de Foios amenitzarà este acte inaugural. El dia 6 serà per a Suggestió Festcultura Teatre a les 22 30 hores; el 7 divendres l'obra de Verona per la companyia d'Ala Ancga delaitará en l'escenari. «Crisi , cataractes i altres desperfectes» serà l'obra del GRUP Adults 0I FET.

El dia 13 serà l'hora de la companyia la Zafirina amb l'obra de «Com si el foc no fóra amb tu»i el dia 14, «Ni bona, ni noble, ni sagrada, Bankia, posada en escena de la Pajarera. En la mateixa Albereda hi haurà un concert i el dia 15 de juliol es realitzarà el lliurament de premis amb l'actuació de Octambuli i un concert de Jorge Prado. Els premis estan repartits en les categories de premi del jurat. I premi del públic en diverses categories. Uns premis que tant per als espectadors com per als actors només tenen la mateixa paraula: Escènia.