La Real Acadèmia de Cultura Valenciana ha posat en marxa una convocatòria per premiar a les 10 millors tesis doctorals sobre temàtica valenciana. La iniciativa, que s'ha fet arribar als vicerectors de recerca de les principals universitats de tot el món, espera una nombrosa participació. L'any passat es van presentar tesis sobre temàtica valenciana de països com Xile o Letònia, a més de les espanyoles. Un fet que, segon assenyalen des de la RACV, «demostra l'interés que susciten els temes valencians».

Amb estos premis, des de la Real Acadèmia es vol destacar i aprofitar les sinergies que es produeixen en les universitats, «vertaders focus de recerca, que ha de ser difosa», en paraules dels organitzadors. Així, l'objectiu d'esta convocatòria és promoure el coneixement i la difusió de les millors tesis doctorals realitzades en qualsevol de les 17.036 universitats de tot el món, sempre que el seu contingut siga de temàtica valenciana, en les àrees d'Arquitectura-Urbanisme, Dret, Economia, Etnologia-Antropologia, Geografia, Història, Enginyeria, Llengua valenciana, Literatura i Patrimoni i Art. Serà imprescindible haver presentat la seua tesi doctoral i haver obtingut una avaluació positiva entre l'1 de setembre de 2016 i el 31 d'agost de 2017.

Els exemplars de les tesis premiades seran publicades amb el segell editorial de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, o si escau, serà l'encarregada de gestionar la seua publicació en una altra editorial.

Els jurats estaran presidits per Javier Domínguez Rodrigo (Arquitectura-Urbanisme), José Mª Boquera Oliver (Dret), Enrique de Miguel Fernández-Carranza (Economia), Daniel Sala Giner (Etnologia-Antropologia), Antonio Gil Olcina (Geografia), Emilia Salvador Esteban (Història), José Luis Manglano de Mas (Engenieria), Leopoldo Peñarroja Torrejón (Llengua valenciana), Guillermo Carnero (Literatura) i Francisco García García (Patrimoni i Art).