Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Tao Ye: "El meu art no busca educar al públic"

La dansa contemporània i minimalista del prestigiós coreògraf xinés i els seus deu ballarins lluix en el marc incomparable del teatre romà

Tao Ye: "El meu art no busca educar al públic"

P Com va nàixer la seua passió per la dansa?

R Amb dotze anys la meua família va reconèixer que tenia una flexibilitat fora del normal i creien que podia tindre una bona eixida en la dansa. Em van recolzar en eixa direcció i fins a ací hem arribat.

P Com és la formació d´un ballarí de dansa a Xina?

R Si vols arribar a ser un ballarí excel·lent que visca d'açò és molt difícil perquè hi ha molts candidats. I encara que es puga tindre accés a una formació similar a la qual puga haver-hi a Europa, és molt complicat dedicar-se professionalment a la dansa a Xina, i més a estos nivells. El més important és que si vols dedicar-te a la dansa, com en altres països, has de deixar-ho tot per a aconseguir-ho. Dedicar-te en cos i ànima.

P Quin concepte de minimalisme contempla la seua coreografia?

R El minimalisme des de les seues dos branques; una, extremadament simple; i, una altra, extremadament complicada. Quan uneixes les dos, connectes amb l'essència del minimalisme. És el que jo busque en les peces i el públic les interpreta després en funció de la generació a la qual pertanyen des d'un prisma més o menys clàssic.

P Tan clàssic com l´escenari del teatre romà de Sagunt?

R Des d'un punt de vista o un altre, tornem allò que és primitiu, a l'essència, a l'arrel. El context ajuda i este teatre romà aplica una altra perspectiva des de la qual vore les peces, però el minimalisme de la nostra proposta ajuda a rescatar l'aspecte primigeni de la dansa a través del moviment. Perquè el moviment és la raó de ser de l'univers i de l'eternitat, que és un tot enllaçat de moviment.

P Amb quants ballarins compta la companyia´

R Deu ballarins permanents, encara que les peces definixen el nombre de ballarins que participa en cada coreografia. De fet, el nombre de les peces servixen per a donar l'única dada sobre el que l'espectador va a trobar-se en l'escenari: el nombre de ballarins.

P Com instruix els seus ballarins?

R Amb la llibertat no contaminada d'haver fet abans alguna cosa diferent; procure inculcar-los el minimalisme i la base de les habilitats coreogràfiques que caracteritzen el treball de la companyia. Usen el moviment per a esculpir el pas del temps. D'esta manera els seus cossos es convertixen, alhora, en univers, en temps, en espai. Minimalista i destrossador.

P Què més tracta de transmetre a públic a través del seu treball?

R El meu art no cerca educar al públic, sinó més inspirar i sensibilitzar a la gent que asistix a l'espectacle. Fins i tot connectar amb la seua espiritualitat.

Compartir el artículo

stats