L'acadèmic de l´Acadèmic de la Llengua Valenciana, Juan Gil Albors, va cedir ahir en un acte simbòlic a València els drets d'autor de la seua obra de teatre sobre la talidomida a l'associació AVITE. «Autòpsia a cinc processaments» va ser censurada pel franquisme. El dramaturg va escriure esta obra de teatre en 1963 i la va titular «Autòpsia a cinc processaments», però el Règim li va fer canviar el nom per «Autòpsia a cinc condemnats». A continuació els va prohibir que seguiren representant l'obra, amb prevenció de presó, segons la documentació que ha facilitat el propi autor de l'obra.

«Érem joves i imprudents -deia Gil Albors- i açò ens va portar a seguir representant-la uns dies, malgrat la notificació de prohibició de la censura. Fins que ens van anar a buscar al propi teatre la policia i vam haver de deixar de representar-la. Sols vam poder fer 8 o 9 representacions».

En la presentació de l'obra va estar Nuria Espert, entre altres personalitats. La peça en cap cas parlava del cas espanyol, i se centrava en el famós judici de Lieja, en el qual uns pares van enverinar amb un biberó mortífer de llet al seu bebè Corinne, que havia nascut mutilat sense braços i sense cames perquè deixara de patir.

El jurat popular els va absoldre. Juan Alfonso Gil Albors, amb 90 anys complits, en homenatge a les víctimes espanyoles i a la trajectòria de l'Associació AVITE, ha decidit donar i cedir els drets d'autor de la seua obra a l'associació espanyola que aglutina als afectats del fàrmac. I recalca que no vol enriquir-se amb este detall i que no necessita fama, i que el que vol és solament ajudar.

L'acte simbòlic de la signatura i el lliurament de drets d'autor va tindre lloc ahir a l'Hotel Senator Parc Central de València i ha comptat amb la presència del propi Juan Alfonso Gil Albors i el president d´AVITE, José Riquelme. AVITE ha «agrait de cor este importantíssim detall» i l'associació no descarta en un futur l'intentar buscar mitjans per a representar esta obra de teatre en tota Espanya.