Antonio Moreno, una de les figures espanyoles del cinema «més injustament oblidades», protagonitzarà una retrospectiva en la Filmoteca Espanyola partir de hui, amb l´objectiu d´ homenatjar a este actor i director que va triomfar a Hollywood en els anys 20 i 30, i que va ser galà de Greta Garbo. Moreno va ser el primer ´latin lover´ de Hollywood, i al llarg de la seua extensa carrera va compartir cartell no solament amb Garbo, sinó també amb Gloria Swanson, Pola *Negri, Dorothy Gish o Marion Davies, a més de ser pioner en la indústria -sonora i muda- al costat de D.W. Griffith.

Va estar al costat d´este realitzador nord-americà, més concretament en les aparicions que va fer en els seus curts, amb qui va començar a despuntar en el nou continent, i a partir de 1915, Moreno es va convertir en una estrella, una de les primeres amb club de fans. El cicle ´Antonio Moreno: Made in Hollywood´ començarà hui en el Cinema Doré-seu de la Filmoteca- i es perllongarà fins al mes d'octubre per a posar en valor esta figura injustament oblidada.

Es tracta de la primera retrospectiva que se li dedica a Moreno (Madrid, 1887 - Califòrnia, 1967), i coincidix, a més, amb els 130 anys del seu naixement i el 50 aniversari de la seua defunció a Estats Units. El documental ´The Spanish Dancer´ (2016), dirigit per Mar Dia, serà la primera projecció de ´Antonio Moreno: Made in Hollywood´, una producció que aprofundix en la carrera de l'actor i busca donar-li visibilitat.

El 2 de setembre serà el torn de ´Lola's Promise" (1912)´, dirigit per D.W. Griffith, dia en el qual també es projectaran altres curtmetratges de l'època en els quals va participar el madrileny. Tots els curts i les pel·lícules mudes -com La ballarina espanyola (1923) o En la terra de tots (1926), protagonitzades per Moreno al costat de grans actrius com Pola Negri o Greta Garbo es projectaran acompanyades per música en directe a càrrec de Marcos Ortiz. ´Mare Nostum´, ´Madam Pompadour" o el serial ´The House of Hate´ (1918) completen, entre uns altres, els títols de la seua època muda.

Projectats per primera volta

Alguns títols molt oblidats, com la comèdia ´Assegure a la seua dona´ (1935), escrita per Enrique Jardiel Poncela, es recuperen i projecten per primera vegada a Espanya des de la seua estrena. En esta retrospectiva també es repassarà la faceta de director de Moreno, amb la projecció de ´Águilas enfront del sol´ (1932) i la mítica ´Santa´ (1931), la primera pel·lícula sonora de Mèxic, en la qual el cineasta va dirigir a Lupita Tovar.