Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Bons propòsits

L´inici de l´any o l´inici de l´any acadèmic, gener i setembre, són moments per a formular bons propòsits: des de propostes de millora de la salut: menjar més sa i fer més exercici o canvis en la vida personal i social: dedicar més temps a la família, als amics o a una mateixa.

L´èxit o el fracàs en una acció es gesten en el moment de plantejar-la. Més enllà d´imponderables que escapen a la nostra responsabilitat, el fet només de redactar la frase en futur o pitjor encara en condicional minva el percentatge d´èxit. Mireu com canvia la voluntat en la frase «caminaré tots el dies una hora» a «caminaria tots el dies una hora». Exactament igual quan volem canviar un hàbit. És molt més aconsellable presentar l´alternativa en positiu que no mantindre l´acció a evitar redactada en negatiu: molt millor allò de «només prendré dos cafés al dia» que «no he de prendre tant de café».

El curs acadèmic ha començat amb una nota trist. Durant l´estiu ens ha deixat Salvador Pardo, home compromés amb la llengua i amb l´administració pública. L´últim càrrec que va ocupar fou el de secretari de l´Ajuntament de Faura i dedicà els darrers anys, ja jubilat, al voluntariat lingüístic on tenia el rècord de parelles i a recopilar entrades per a un diccionari del llenguatge de l´administració. Entre els molts consells que em va donar recorde la insistència en l´ús dels temps i modes verbals adequats: la recomanació d´usar sempre formes presents «l´administració vetla pel compliment de les lleis» millor que «l´administració vetlarà pel compliment de les lleis». Igualment, la redacció en activa: «l´Ajuntament aprova les ajudes...», molt millor que «les ajudes han sigut aprovades per l´Ajuntament» i, finalment, la necessitat d´eliminar les formes no personals: «s´aprova», «es denega» on no sabem mai qui hi ha darrere de l´acte que aprova o denega una petició.

En llengua res és sobrer, tot té un significat. Usar un temps verbal o un altre pot ser —i de fet ho és— tota una declaració d´intencions. Passar de bon propòsit a una realitat comença per conjugar bé els verbs.

Compartir el artículo

stats