Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El Ficiv reivindica el paper de la dona a l´estrena de 'La bola dorada'

El festival de cinema infantil celebra hui la seua gala de clausura a les 18 hores a l´Ateneu Mercantil de València

El Ficiv reivindica el paper de la dona a l´estrena de 'La bola dorada'

La III edició del Festival Internacional de Cinema Infantil de València (Ficiv), que hui celebra la seua gala de clausura, reivindicà ahir el paper de la dona en aquest sector amb l'estrena mundial de La bola dorada de la guanyadora de dos Goya Maite d'Austri, a qui també ha dedicat una retrospectiva sobre la seua filmografia especialitzada en cinema per a xiquets.

Maite d'Austri, que es va mostrar «molt honrada» durant l´estrena, va subratllar que sempre treballa ex profeso per als xiquets, no per a tots els públics, i ha valorat que Ficiv «cuide a eixos futurs espectadors» que són «el futur».

Sobre la seua experiència en el món del cinema infantil ha admès que és «un món molt masculí, més que el de ficció», ha assegurat. «De per si mateix és un mitjà difícil» i en les pel·lícules per a xiquets «bastant difícil aconseguir finançament». Durant tota la seua vida, ha relatat, ha trobat «vertaderes dificultats per a traure avant» les seues cintes.

Així, ha volgut reivindicar que «cal recolzar aquest tipus de cinema» i ha assenyalat que encara que ixen normatives de discriminació positiva cap a la dona «no són molt efectives» i fins i tot a voltes «contradictòries». Per exemple, en les ajudes al cinema infantil femení no s'inclou l'animació, ha criticat.

El fet d'haver sigut guardonada amb dos Goya per El regreso del viento del norte (1995) i Que vecinos tan animales! (1999) no va canviar la situació: «Sempre que pose un projecte en marxa sent que comence de zero», va assegurar.

En la mateixa línia, la cineasta Agurtzane Instxaurranga, que va oferir ahir una roda de premsa amb Austri, va cridarl'atenció sobre un estudi que apunta que únicament existeixen tres dones que hagen realitzat un llargmetratge d'animació, elles dues i una més. No obstant açò, els Goya li han permès guanyar «visibilitat».

Amb el fòrum «Va de dona», Ficiv ha volgut «obrir una finestra» al cinema que realitzen les dones, va apuntar el director del certamen Marcos Campos.

No serà est l'únic fòrum del festival, que porta també a l'exdirector del Festival de San Sebastià, Luis Gasca, per a desvetlar «el camí» que va recórrer fins a aconseguir l'estrena mundial de Star Wars en aquell certamen, «una pel·lícula en la qual no creia ningú» en aquell moment, va recordar Gasca.

17 pel·lícules

El director de Ficiv, Marco Campos, va voler donar a conèixer l'estat del festival, que enguany aconsegueix les seues millors xifres amb la projecció de 17 pel·lícules (set en 2016), cinc exposicions, dos fòrums i l'assistència de més de 30 col·legis i 4.000 escolars, enfront dels 1.500 de la seua primera edició.

A més, va ressaltar que enguany, «per primera vegada» en la història del festival, s´ha premiat un llargmetratge infantil amb un guardó a manera de «falla» elaborada per Mar Revert i Manolo Mangraner. Per a la pròxima edició, Campos espera comptar amb un patrocinador per a poder dotar-ho econòmicament.

Competeixen pel guardó, el guanyador del qual es dóna a conèixer en la gala de clausura de hui, la japonesa Gatos. Un viaje de vuelta a casa, la mexicana Tesoros, l'equatoriana Instantánea i l'argentina Anida y el circo flotante.

Compartir el artículo

stats