Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

un viatge de prop

De fa uns pocs dies, volent distanciar-me de les aclaparadores notícies que ens arriben a través de les pantalles, m'he posat a llegir un llibre que convida el lector a fer un Nou viatge pel País Valencià. Un viatge a partir de l'itinerari que han proposat els economistes Nèstor Novell i Josep Sorribes, «anant als llocs», tot seguint els savis consells del seu mestre, Ernest Lluch. Un viatge escrit amb la voluntat d'observar la realitat i l'activitat econòmiques de la gent a les distintes comarques valencianes, viatjades de sud a nord.

Com els autors són dos economistes, la seua atenció es fixa obviament en les distintes formes de la vida econòmica, però no únicament en això. Com ells reconeixen, el seu llarg viatge -de més de mil cinc-centes pàgines- té de precedents els que en uns altres temps feren, des de les seues perspectives, dos clàssics com Cavanilles, al segle XVIII, i Fuster, l'any 1962. Vull dir que el recorregut d'aquest «nou» viatge mostra el país, el paisatge i el paisanatge valencians en un temps concret, l'actual.

La visió que presenten i transmeten és la d'uns viatgers atrets pel teixit econòmic valencià, però amb una mirada que va més al fons, fixant-se en com la història i la cultura han contribuit en la construcció del país. Un país i un paisatge reals i intel·lectuals. Perquè els autors -repetesc- són dos economistes coneguts, però són igualment dos humanistes preocupats pel present i pel futur d'un territori que viu un moment d'inflexió que a uns obliga a reescriure'l, i a uns altres a rellegir-lo.

Aquest llibre demana una lectura meditada, reflexiva i pausada. Només així se li podrà treure tot el profit. Els valencians anem necessitats d'eines enraonades que permeten tornar a pensar i a dir la realitat del país, tant com a imaginar-lo en tots els temps i amb perspectives distintes: en passat, en present i en futur, economicament, ccivilment, i culturalment. Només així el sabrem i podrem millorar. Dit això en moments complexos i tan tèrbols com els actuals.

El que aquest llibre proposa és mostrar el país dels valencians en la seua diversitat. Per a entendre'l de sud a nord i entendre'ns de nord a sud. Perquè «els llocs» on vivim són vitals, no ja perquè formen i conformen l'entorn, sinó perquè ens permeten ser els que som com a persones, és a dir, individualment, civilment, col·lectivament. Tots habitem un lloc amb un nom concret.

Compartir el artículo

stats