El Cor de la Generalitat Valenciana arranca hui una gira d´una setmana per diversos municipis valencians per a commemorar els seus 30 anys d´història. L´aniversari puja a l´escenari un recopilatori «xicotet però molt representatiu» dels tresors musicals dels arxius de les catedrals i esglésies valencianes més importants dels segles XVI i XVII.

El primer concert se celebra hui en l´església de Sant Lucas Evangelista de Xest, a les 20 hores, detalla l´Institut Valencià de Cultura (IVC) de la Generalitat en un comunicat.

La gira continuarà dimecres que ve, 8 de novembre, al monestir de Sant Miquel dels Reis de València, a les 19.30 hores. Com a colofó, el Cor de la Generalitat baixarà el teló del seu aniversari amb un recital diumenge que ve, 12 de novembre, en el Saló de Corones del Palau Ducal de Gandia, a les 19 hores.

La formació coral interpreta en aquests concerts «Desde Segorbe hasta Orihuela, una recopilación de polifonías de los archivos valencianos». Es tracta del mateix programa amb el qual va participar aquest passat estiu en el Festival de Música Antiga dels Pirineus. Inclou peces dels segles XVI i XVII de Juan Pérez, Bartomeu Càrceres, Noel Valdovin, Tomás Luís de Victoria, Alonso Llop, Matías Navarrés i Joan Baptista Menges. Tots els concerts són gratuïts fins a completar l´aforament de les sales.

El Cor de la Generalitat es va crear en 1987 amb el nom de Coro de Valencia. Depèn orgànicament de la Direcció Adjunta de Música i Cultura Popular de l´Institut Valencià de Cultura. El seu director titular és Francesc Perales; Jordi Blanch, el seu director assistent, i Francisco Hervás, el seu pianista acompanyant.

Ha compaginat en el seu repertori l´òpera amb la música simfònic-coral de totes les èpoques. Ha sigut guardonat amb la Medalla de Honor del Festival Internacional de Música y Danza de Granada, la Medalla Conmemorativa del XXV Aniversari del Palau de la Música de València, el premio Clar de Llums de la Universitat de València, el Premi Importante de Levante-EMV y la Medalla al Mèrit en les Belles Arts de la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles.