El Palau dels Arts Reina Sofia ofereix al gener la seua activitat educativa més popular, «Detectius en l'òpera», una iniciativa dins del Projecte Didàctic que té com a principal objectiu donar a conèixer als més joves el funcionament i estructura d'un teatre líric. El muntatge de «Detectius en l'òpera» és una producció dels Arts creada en col·laboració amb La Farsería. Estrenada en la temporada 2009-2010, és la primera producció que utilitza de manera simultània tots els espais escènics de l'edifici, tal i com ha especificat l´auditori valencià a un comunicat.

La visita dels més xicotets a l'edifici de Santiago Calatrava comença amb un enigma: el concertino de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, Anastasio Galottin, ha desaparegut i el detectiu Römer Just cerca el seu parador. Els assajos del pròxim concert estan a prop i sense ell no poden seguir avant.

Els xiquets hauran d'ajudar a l'investigador en la seua comesa. Per a sorpresa de tots, el concertino ha sigut segrestat; l'autor de semblant fechoría no és un altre que el violinista Gilberto Victorio, que vol fer-se amb el lloc de major jerarquia en la formació titular dels Arts.

Els més xicotets, de la mà del detectiu Just i guiats per una sèrie de pistes, coneixeran els diferents espais i sales dels Arts i, d'aquesta forma, aprendran el funcionament i necessitats d'un teatre d'òpera. L'activitat s'acompanya d'una guia didàctica perquè interioritzen els seus coneixements sobre l'edifici.

En total, Els Arts ha programat vuit sessions de caràcter educatiu del dimarts 9 al divendres 12 de gener. El diumenge 14 s'han establit dues funcions familiars, obertes al públic general, que tindran lloc a les 12 hores i a les 17 hores.

Entre les diferents iniciatives per als més xicotets es mantenen propostes gratuïtes com Mozart Nacht und Tag, amb més de 24 hores d'activitat per a festejar el cap de setmana del 27 i 28 de gener l'aniversari del geni de Salzburg.