«€ i el crani rebotant per tots els escalons». Els poemes de «L´hotel París» de Vicent Andrés Estellés aparegueren «modelats» al seu poble natal, Burjassot, de la mà de l´escultor barceloní Jaume Plensa. La Casa de Cultura de la Ciutat de les Sitges donà a conéixer dimecres passat la recreació que l´artista Plensa, a través de «dibuixos, coure, paper, cotó i molts anys de dedicació», ha fet d´aquells versos alexandrins de «L´hotel» amb què l´escriptor del Llibre de Meravelles s´apropà «des de la senzillesa a les profunditats del ser humà» i transformà la llengua del poble en «una cosa excepcional: la poesia».

El treball de Plensa inclou un gravat, cinc dibuixos impresos en quadricromia sobre paper elaborat artesanalment, els 22 textos de «L´hotel París» més un altre de «Llibre de meravelles» - «Assumiràs la veu d´un poble»- i sis transparències de coure amb versos i il·lustracions que poden unir-se i desplegar-se com una escultura. Tot el conjunt es pot guardar dins d´un estoig de tela que alhora es pot introduir en un altre de coure gravat amb làser.

Generador etern de propostes

Presentaren l´acte la regidora de Promoció del Valencià, Maria Viu, i representants de la Fundació Enciclopèdia Catalana, que es troba promocionant esta versió «plàstica» que de «L´hotel París» ha creat Jaume Plensa. Talment com digueren al final de la presentació, «l´Estellés no deixa de generar noves propostes al món de la cultura i eixamplar-lo».