Una mostra de cine, que és el mateix que dir una mostra de deu. Dénia va acollir ahir la Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE), un esdeveniment que descobreix que els nous llenguatges i, en concret, l´omnipresent llenguatge audiovisual han d´abordar-se en els col·legis. És un codi que els alumnes tenen interioritzar. Les imatges els colpegen cada dia. Però necessiten disposar d´eines crítiques per a desentranyar el món complex que els entre pels ulls.

Amb aquest objectiu de crear espectadors crítics va nàixer la MICE. El cinema entra en les escoles i les escoles entre en el cinema. Els curts fets pels coles destil·len imaginació i compromís. L´escola esdevé un espai de cinema lliure.

La MICE té un vessant festiu. El seu director, l´irreverent Josep Arbiol, encarna la celebració del cinema a l´escola. Ahir, al matí, el Dia Gran del MICE a Dénia va arrancar amb una cercavila dels col·legis de la ciutat. A la plaça del Consell, més de 500 alumnes van fer al llarg del matí tallers vinculats al món del cinema.

A la vesprada, el Centre Social va acollir una gran gala on els estudiants d´Arts Escèniques de l´institut Historiador Chabàs van retre homenatge a la màgia del seté art. Es van clavar en la pell dels grans personatges del cinema. «Somniar és de cine» va estar el lema d´una divertida vesprada de teatre. Després, la MICE es va enfonsar en el cinema més crític i compromés. Es va projectar el documental d´animació «El silencio roto», de Piluca Baquero, un treball que reflecteix l´infern de l´assetjament escolar. «La meua filla va patir assetjament. Ens vàrem sentir a soles, abandonats. És hora de canviar aquestes situacions», va recalcar la directora.