El proper 17 de març una xicoteta falla d’Alcàsser tornarà a obrar el miracle del rock envoltada de revetlles, discomòbils, xarangues i petards. El festival Mercarock -que aquest any cel·lebra la seua 24 edició- és una proposta musical d’allò més inusual precisament per l’entitat que la promou, és a dir, per tractar-se d’una comissió fallera.

-la d’El Mercat- d’una xicoteta localitat com és la d’Alcàsser. Però que, no obstant açò, sempre ha apostat fortament per la música rock en totes les seues vessants.

Aquest esdeveniment musical sempre ha anat dirigit a aquell públic més jove, inquiet i culturalment més transgressor, públic el qual considera la música com un dels millors exponents de la cultura, intentant sempre arreplegar tots els estils possibles. Sempre s’ha pretès des d’aquesta entitat fallera, promocionar la música més actual i avantguardista, si bé és cert que a pesar que el camí i els mitjans mai han sigut els idonis i, a poc a poc, el Mercarock ha pogut convertir-se en l’esdeveniment més important a nivell local quant a música pop rock es refereix i sobretot el més veterà dels esdeveniments musicals.

Des del «power pop» al «funky»

Lluny queda ja aquella primera edició del Mercarock, a l’any 1995, quan, al món musical, el grunge moria i un estil musical denominat britpop començava a omplir les llistes de ventes. Tornant la vista enrere, el Mercarock ha comptat amb quasi tota l’amalgama de tendències musicals, des del power pop de Furius Planet, el pop llatí de VinoJuan, el funky més boig dels Laboratori Funk, passant pel blues a mà del veteraníssim Graham Fosters Blues Band. També han format part del festival grups del panorama musical valencià més reivindicatiu, com Obrint Pas (qui ja han finalitzat la seua història d’èxits inclòs a nivell internacional), i altres bandes també extintes, com Poc Trellat o Arròs Caldós.

El heavy-metall ha tingut també la seua presència, i així, en l’edició de 2003, vam poder gaudir dels llegendaris Barón Rojo, donant fe del seu extraordinari saber fer davant un públic entregadíssim.

«Són moltes les bandes que han passat al llarg d’aquests 24 anys pel nostre festival -comenten els organitzadors-; així, Twelve Dolls i Artistas Suicidas van estar al 2006. A l’edició del 2007 gaudírem del deliciós pop indie de Tachenko, sent-ne teloners Lee i Els Harakiris, banda valenciana de música surf. En la edició del 2013, el Mercarock va poder comptar amb La Rana Mariana, Indefinits i Mediterranean Roots, amb uns estils tan variats que anaven des del funky, rumba i merengue, fins al reggae o el punk-rock. I en 2015, vam comptar amb Julio Maloa (& LukeScratchels, Funkiwi’s i els Sva-ters, i, com no, Bajoqueta Rock (als qui considerem els nostres «padrins» del festival, sempre amb permís dels Sva-Ters)». Per a l’edició de 2018, el Mercarock comptarà novament amb els Sva-Ters, els quals aquest any tornaran dins de la seua gira de d’acomiadament, marcant el punt i final al seu camí, començat a l’any 1998. «Com sempre, ens oferiran eixa barreja de rock clàssic, ska, jazz, rumba i reggae, amb una bona dosi d’eixe humor que ompli les seues lletres, amb el to tan reivindicatiu socialment i políticament parlant».

«Però abans del concert de comiat dels Sva-ters, calfarem motors a càrrec de Loops & Pop, sessió de dj’s, els quals ens bombardejaran a base dels millors hits de pop, indie, rock i electrònica, amb l’objectiu de fer gaudir al públic».