Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Subvenció

Riba-roja demana una ajuda europea de 289.000 euros per recuperar la torre àrab

La subvenció també permetria recuperar uns refugis de la guerra civil espanyola

Estat actual de la torre àrab de Riba-roja del segle XI. a. riba-roja

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria vol recuperar la seua torre àrab del segle XI. Per a això ha demanat una ajuda a la Unió Europea de 289.000 euros amb càrrega als fons FEDER per financiar les obres de rehabilitació i millora de la casa antiga on es troba aquest monument històric del municipi del Camp de Túria. A més, la subvenció també permetria recuperar uns refugis de la guerra civil que estan al mateix immoble i l'entorn de la muralla existent en aquesta àrea del casc urbà.

Recentment, l'ajuntament va adquirir l'edifici on es troba la torre per un total de 92.000 euros amb l'intenció de convertir-lo en «un element clau per entendre la vida i les costums de l'època», segons indicaren fonts municipals. Es tracta d'una casa de 345 metres quadrats de construcció formada per una planta baixa i una primera planta annexa a la torre musulmana inserida en l'antic recinte fortificat.

En total, la recuperació d'aquest espai emblemàtic, exponent de l'assentament musulmà a Riba-roja durant anys, està valorat en uns 700.000 euros, assenyalaren les mateixes fonts. El consistori pretén aconseguir que els fons europeus FEDER participen amb 289.000 euros, i que la resta els aporten les arques municipals, carregant-los als exercicis pressupostaris de 2018 i 2019.

El consistori va explicar que la redacció del projecte de rehabilitació s'inclou en el pla Eco-Riba que ha posat en marxa l'actual equip de govern format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida. Amb aquest programa, volen revitalitzar l'economia local mitjançant iniciatives ecològiques, ambientals o, com és en aquest cas, patrimonials, que es puguen convertir en focus d'atracció turística. La intenció del pla a la torre àrab, d'aquesta manera, és habilitar-la per al seu ús cultural i turístic. Així, volen que es convertixca a curt termini en un lloc d'interès per als visitants de Riba-roja.

Tres recintes amurallats

Les cròniques oficials constaten l'existència de tres recintes amurallats a la zona de Riba-roja. La primera, de l'època romana, es troba a l'entorn del castell. La segona agafa importància amb l'assentament musulmà a aquesta població valenciana, i en ella es situaria la torre àrab del segle XI que vol protegir ara l'ajuntament. D'altra banda, la tercera ja formaria part d'una colònia d'època cristiana al nord de la zona àrab.

El recinte amurallat de Riba-roja de Túria està catalogat com a Bé d'Interès Cultural (BIC). Durant anys va formar part de l'antiga zona defensiva i de protecció que s'utilitzà davant qualsevol possibilitat d'atac o invasió forània.

Compartir el artículo

stats