Ja queda menys per a l'establiment de l'Arxiu Valencià del Disseny. La Mesa de Treball per a dotar a la Comunitat Valenciana d'un dipòsit que preserve els coneixements i treballs derivats del disseny gràfic valencià va ser constituïda el passat dimarts al Palau de la Generalitat. Fou amb una reunió de treball amb representants del govern valencià, la Universitat de València i l'Escola d'Art y Superior de Disseny de València (EASD).

A aquesta trobada va acudir el president de la Generalitat Ximo Puig; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; la nova rectora de la UV, Mavi Mestre; l'actual rector de la UV, Esteban Morcillo; la directora de la EASD, Rosa Esteban; i professionals valencians del disseny, com Vicent Martínez, Manuel Lecuona, Daniel Nebot i Nacho Lavernia.

En el transcurs de la reunió, Puig va voler subratllar el valor que el seu govern atorga al disseny com a eina d'innovació i desenvolupament de la indústria de la Comunitat Valenciana i com a senyal d'identitat cultural la societat que la configura.

El pròxim 14 d'abril es celebrarà la reunió de la comissió tècnica del projecte amb l'objectiu de trobar finançament i assenyalar una seu física per a l'Arxiu del Disseny. Formen part d'aquesta comissió la Conselleria d'Hisenda, la Direcció General de Cultura i Patrimoni, els dissenyadors i donants, l'EASD València y la Universitat de València, tal com va informar l'EASD ahir en un comunicat.

Segons l'escola de disseny, el projecte es va iniciar en 2017, «quan Antonio Sánchez, sotsdirector de l'EASD València, va oferir a Vicent Martínez la seu del centre per a albergar el llegat de la seua empresa. Es va crear, llavors, un grup de treball, al que es varen sumar Manuel Lecuona, catedràtic de Disseny de la UPV, Xavier Giner, cap de l'especialitat de Disseny de Producte de l'EASD València, i els dissenyadors Nacho Lavernia i Daniel Nebot». Segons l'EASD, «el grup ja va reconèixer la necessitat de crear un Arxiu del Disseny Valencià i va sol·licitar la col·laboració de la Universitat de València a través de la seua Fundació General».