El palmito, element indispensable per als dies més calorosos, és també un objecte de gran valor artístic i ornamental en quasi totes les cultures del món. Es tracta d'una peça singular de les arts sumptuàries feta amb materials tan diversos com les fustes nobles, l'os o el nacre, i antigament el marfil i el carei, en combinació amb teles fines pintades a mà mostrant conjunts florals o escenes humanes de gran càrrega simbòlica.

El Museu Comarcal de l´Horta Sud Josep Ferrís March mostra les belles arts del ventall en l'exposició temporal «El palmito de col·lecció en la història: Cinc segles d'art palmiter (XVII-XXI)», oberta des del 4 d´abril fins al 5 de maig i totalment gratuïta. Es tracta d'una exposició itinerant del MUPA-Museu del Palmito d´Aldaia de 23 palmitos notables de la col·lecció privada del taller artesà «Abanicos Blay» Vila d'Aldaia. S'exposen ventalls plegables de diversos estils procedents d'Anglaterra, França, Itàlia, Espanya, Holanda, Xina i Japó. Són palmitos elaborats amb tècniques antigues molt elaborades.

Darrere de cada peça de l'exposició està el treball meticulós de grans artistes, en la seua majoria anònims, que van deixar constància del seu bon fer. «Es tracta d´una exposició fruit del treball de col·laboració entre el MUPA-Museu del Palmito d´Aldaia i el Museu Comarcal de l´Horta Sud. Una clara mostra de les sinèrgies entre els museus locals de l´Horta Sud i el museu comarcal mancomunat que permet apropar els tresors de l´artesania local a un públic més ample» senyalava el president del consorci del Museu Comarcal, Carlos Fernández Bielsa.