La Trobada d´Escoles en Valencià de Torrent, que se celebra el 19 de maig, anirà precedida d'un ampli programa d'activitats que van des de les danses tradicionals o la pilota valenciana fins a la realització d'una muixeranga en el cim de la Serra Perensixa. Així ho van anunciar ahir els representants de Guaix, la filial de Escola Valenciana a l'Horta Sud, Vicent Font i Carmina Payà, acompanyats per l'alcalde, Jesús Ros, la regidora d'Educació Patricia Sáez i altres edils.

La ´Festa de la Llengua´ arriba a Torrent 20 anys després de realitzar-se per primera vegada en la ciutat i vol batre un rècord. I de moment les xifres preliminars apunten que s'aconseguirà. Les activitats arranquen en el dia de hui, 3 de maig, amb una Jornada de Pilota valenciana en el pavelló del Vedat, en la qual competiran 500 escolars d'una desena de centres educatius.

Els dies 3, 7, 8 i 9 de maig, es realitzarà la Trobada Musical en l´Auditori, amb la participació 30 col·legis de l'Horta Sud i del popular Dani Miquel, que a més oferirà un concert en el col·legi d'educació especial L'Encarnació el dia 8 de maig. La Trobada Musical conclourà el dia 9 en la plaça Va unir Musical amb una actuació conjunta.

Una altra de les activitats que quedarà en la història de la ciutat és la pujada a la Serra Perenxisa des d'on la Muixeranga la Torrentina realitzarà una figura per a promocionar la Trobada. I també estarà present en el programa la mobilitat sostenible a través d'un passeig amb bici a ´l´Hort de Carme´, a Alcàsser.

Una de les iniciatives en la qual organització ha posat major il·lusió és en la «Dansada escolar», una trobada que reunirà en la plaça Major de la ciutat, al costat de la Torre, a prop de 500 escolars que han tingut tallers previs de danses tradicionals valencianes. Els representants de Guaix van animar al consistori a ajudar als grups de ball de la població perquè aqueixa trobada es quede en la programació cultural de la ciutat, de forma anual.

«Fa 20 anys, després de la Trobada, també van quedar coses. Per exemple, va nàixer l'associació la Gavella, que ha promogut nombroses activitats en defensa de la cultura i la llengua», va manifestar el veterà activista.

Vicent Font va defensar ahir que s'ha treballat amb l'objectiu d'implicar al màxim de col·lectius de la ciutat com el Conservatori, les bandes de música, els grups de ball, la Muixeranga o l'associació ecologista Soterranya, entre altres. A més, va agrair la coordinació de nombroses persones de la comunitat escolar que s'han implicat en el programa. Per la seua banda, l'alcalde Jesús Ros va desitjar que, igual que fa 20 anys, la Trobada atraga a la ciutat a milers de persones.