E l tancament de la RTVV, Canal 9 i Ràdio 9, suposa una de les notícies més dolentes per a tot allò relacionat amb les senyes d'identitat valencianes. Un esport autòcton que pateix, com tots, la crisi que assola a tot arreu pel territori valencià i espanyol. Ara ens faltava que el recolzament mediàtic audiovisual en valencià també s'acabe.

És cert que la pilota ha viscut sempre prou abandonada dels mitjans de comunicació, fins que en arribar la democràcia va reviscolar i es va vore recolzada en aquell moment per alguns diaris i emissores de ràdio. Però fou a partir de l'apertura de Canal 9 quan les imatges de les partides feren que el gran públic coneguera més de prop la pilota i als jugadors en les diverses modalitats.

Aquelles inolvidables finals del Campionat Individual al trinquet de Sagunt un altre exemple del que no deuria ocòrrer amb els diners públics en l'època en que Genovés era el campió cada any, fins que un dia Sarasol, per raons d'edat, pugué guanyar el títol. I no cal dir el que significà la gloriosa final del 1995 en la que Genovés va eixir quasi de la tomba per guanyar de forma inversemblant a un Àlvaro que començava a ser el campió que anys després va demostrar. De tot allò donà constancia Canal 9.

Aquelles i moltes més cites memorables, com les grans gestes de la modalitat de raspall. O de les partides de carrer, a llargues i galotxa, es van a vore, de colp i volta, molt més lluny per al poble valencià, que és al cap i a la fi el que pateix les conseqüències de la mala gestió dels responsables de RTVV, que tenen nom i cognoms, així com el tenem els polítics que han (des)governat este País, perdó Comunitat, no siga que algun diputat tiquismiquis sen's enfade. En canvi, encara no li he sentit a eixe mateix diputat, Rafael Maluenda, lamentar en públic el desficaci vergonyòs que suponen fets com el tancament de la televisió i la ràdio públiques i en valencià, encara que el model patia d'un excés de manipulació política. I si ja sentia enveja sana, per supost, ara encara me'n donara més quan cada dissabte puga vore per televisió i en directe les partides de pilota basca, mentre nosaltres passarem la mà per la paret cada diumenge, sense les partides de pilota valenciana. Una autonomia, la basca, com la catalana, on si que s'ho creuen de veritat allò de ser un poble diferenciat i on seria impensable que cap polític s'atrevira al mateix que anuncia ara la Generalitat Valenciana sobre RTVV.