Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El Puig dignifica el frontó valencià

El jugador basc Barriola i Genovés II es mesuren en un mà a mà el pròxim dissabte a les 19.30 h.

El Puig dignifica el frontó valencià

El frontó es va estendre per la geografia valenciana a principis del segle XX, a l´abric de l'expansió generalitzada de la pilota basca per tota Espanya i altres terres llunyanes d´uns quants continents. A València va adquirir característiques pròpies que, amb el temps, acabarien convertint esta modalitat de joc en una més entre les reconegudes per la nova Federació de Pilota Valenciana sorgida amb el desenrotllament de l´Estatut.

En els anys anteriors a la guerra civil, eren les comarques de l´interior les més actives en la promoció d´esta especialitat, amb especial incidència en les comarques de la Plana d'Utiel i la Muntanya. A València ciutat es va alçar el Jai Alai de L´Albereda a finals del segle XIX que va tindre una vida curta, encara que, en els seus frontons, i en els del Bancari, en l´avinguda de l´Antic Regne de València, s'anunciaven els millors de Pedralba, com el Perolero o Botín o el basc Goiburu, jugador que va ser del Valencia CF.

Van ser temps en què esta modalitat es va consolidar. Van arribar els temps de frontons actius, ja en la dècada dels setanta, a Cheste, La Vall d´Uixó, Paiporta, Alfafar, Utiel? que van permetre organitzar festivals amb apostes i generar un semiprofesionalisme en els temps de Panolleta, Campana, Guadalajara, Estudiant, Cherano, Xato de Gestalgar, Pascualín...

Amb la nova Federació i el seu primer president, Victor Iñurria, es va desenrotllar de manera exponencial i hui gaudix, no sense les dificultats pròpies d'un esport minoritari, d'una bona salut.

Ha col·laborat de manera especial a eixe bon estat el Club d'El Puig, sens dubte el més actiu dels últims anys, que cuida les seues instal·lacions, la seua escola, amb intercanvis habituals amb la pilota basca, organitza campionats interns amb premis econòmics, cuida la seua imatge per a cuidar la d'esta bella especialitat.

Ara, celebren el cinquanta aniversari. Ho han fet, amb la presència de primeres figures de la pilota basca com Titin o Xala.

Dissabte que ve, a partir de les 19.30 hores, s´anuncia una espectacular partida que mesurarà mà a mà a Barriola, un dels grans manistas de l'última dècada en la pilota basca enfront de Genovés II, una de les primeres figures de la pilota valenciana. El mig segle de vida d'una institució exemplar no es pot celebrar de millor manera.

Compartir el artículo

stats